Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utspel i Unionen: Gratis medlemskap norr om Dalälven

För att stoppa blodflödet i form av medlemmar, som går ur facket, har ett krismöte i Unionen beslutat att införa ett temporärt gratis medlemskap från och med i dag.
Björn Öijer Publicerad

Förhoppningarna om att samgåendet mellan HTF och Sif till nya jätteförbundet Unionen skulle innebära ökad medlemsnytta och därmed också ett slut på de senaste årens medlemsflykt har kommit på skam. Efter ett första kvartal med fortsatta förluster i antal medlemmar samlades Unionens högsta ledning på förmiddagen till ett extrainkallat möte.

Där bestämdes att medlemskapet ska vara gratis för alla som vill gå med i Unionen från och med i dag.

- Visst är det en panikåtgärd. Men vi ser inga andra möjligheter. Ett fortsatt medlemstapp kan äventyra vår ekonomi. Hela vår förmåga att stötta medlemmarna på arbetsplatsen kan annars komma att ifrågasättas. På sikt skulle det kunna påverka hela den svenska modellen, säger till Kollega en av de ansvariga som bett att få vara anonym.

Vad kommer alla nuvarande medlemmar att tycka om beslutet? De måste ju fortsätta betala avgift.

- Vi hoppas på förståelse. Det här är ingenting som vi egentligen vill göra.

Tänk om betalande medlemmar blir så rasande att de går ur?

- Vi ska gå ut i en bred informationskampanj och förklara varför vi tvingas ta det här steget.

På vilket sätt stärks Unionens ekonomi av att en massa nya medlemmar kommer in och kräver service utan att betala för sig?

- Gratis medlemskap ska bara gälla under de första fem åren. Sen blir de fullt betalande medlemmar.

Det finns ytterligare några restriktioner i medlemserbjudandet:

  • För att få gratis medlemskap måste man vara bosatt norr om Dalälven.
  • Man måste förbinda sig att enbart uttala sig i positiva ordalag om facket i den händelse att media skulle höra av sig.
  • Medlemskapet är på prov under femårsperioden. Om medlemmen inte visar sig vara tillräckligt kvalificerad eller intresserad av att ta på sig fackliga uppdrag - till exempel värva nya medlemmar - kan Unionen ensidigt avsluta provmedlemskapet. Som kompensation får då medlemmen en kaffebryggare med Unionens logga.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.