Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Teliaklubb tar strid för avtal

I dag torsdag hålls en tvisteförhandling på Telia Sonera. Det är Unionenklubben som inte anser att företagsledningen följer det samverkansavtal som finns mellan parterna. Men förhoppningarna om att lösa tvisten är små. Klubben är beredd att lämna över förhandlingen till förbundet centralt.
Linda Svensson Publicerad
Flagga TeliaSonera

Problemen uppstod när Telia Sonera lät meddela att det fanns en övertalighet i företaget. Runt 2 000 tjänster bedömde man skulle bort i Sverige.

- Vi har inte accepterat den siffran. Då kan vi heller inte börja förhandla om lösningar kring till exempel omställning, säger Berith Westman, Unionen-Teles ordförande.

Företaget har i stället förhandlat med Seko- och Sacoklubbarna och funnit överenskommelser som Berith Westman inte tycker är bra.

- Vi skulle aldrig i livet skriva under ett avtal som innebär att man diskuterar avgångspension för vissa personer. Vi tycker att det ska vara som tidigare, ett generellt och frivilligt erbjudande, säger hon.

Enligt det samverkansavtal som finns mellan Telia Sonera och facken på företaget ska alla organisationsförändringar diskuteras med facket redan på idéstadiet. Så anser inte Unionenklubben att det gått till denna gång. Dessutom säger avtalet att man måste vara överens, vilket man alltså inte är.

Berith Westman medger att relationen till de andra fackliga organisationerna är lite frostiga.
- Det har de väl i och för sig alltid varit. De sitter i ekan och vi ror. Nu har de rott själva och hamnat helt fel. Men de är uppskrämda av ledningen. Vi är vana vid ledningens strategi.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.