Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Gravid JämO-anmäler efter att ha nekats anställning

Hon hade fel kompetens. Det är Väderstad-Verken AB:s förklaring till att webbredaktören inte får fortsatt anställning. Själv hävdar hon att det beror på hennes graviditet och har JämO-anmält företaget.
Niklas Hallstedt Publicerad

Efter en lång rekryteringsprocess fick Unionens medlem jobbet som webbredaktör på Väderstad-Verken i höstas och flyttade ned från Stockholm till Östergötland.

Några månader efter att hon börjat sin sex månader långa provtjänstgöring blev hon inkallad till chefen och fick veta att hennes provanställning inte skulle förlängas. Enligt medlemmen var motiveringen att företaget gjort en "missmatch" och hellre ville ha en formgivare än skribent som webbredaktör. Dessutom ville chefen se lite mera "motor". Däremot kunde inte chefen berätta vad hon skulle ha kunnat göra annorlunda och vad för slags person de ville ha.

Medlemmen tycker att det är märkligt att hon inte hade fått några signaler om att det fanns ett missnöje med hennes arbetsinsats. Helt plötsligt fick hon bara besked om att hon inte var lämplig.

Till saken hör att hon tidigare berättat för sin chef att hon var gravid. "Från att ha varit en mycket efterlängtad medarbetare på en nyinrättad tjänst, märkte jag en tydlig attitydförändring hos min chef efter att jag berättat om mitt kommande barn", skriver hon i sin JämO-anmälan.

- Jag tycker att det är en principiellt viktig fråga. Företaget får inte bete sig hur som helst, säger medlemmen som också berättar att hon blivit tillsagd att inte göra någon JämO-anmälan eller höra av sig till medierna om saken.

Personalchefen Anders Bergqvist avvisar anklagelserna om diskriminering helt och hållet. Att hon inte fick fortsatt anställning har inget med hennes graviditet att göra, säger han.

- Det har med hennes utförande av arbetsuppgifterna och kompetens att göra, men jag vill inte gå in på några detaljer offentligt.

Enligt Anders Bergqvist stämmer inte uppgiften att medlemmen inte fått veta vad hon kunnat göra annorlunda eller att man hellre skulle ha velat haft en webbredaktör som var formgivare.

- Det har inte funnits några tveksamheter alls om vad vi förväntat oss. Hon passade inte för det här jobbet.

Enligt lagen har inte arbetsgivaren rätt att missgynna en anställd på grund av kön. Att neka en arbetssökande jobb på grund av att hon är gravid är en direkt könsdiskriminering.

Medlemmen uppger att hon tillsammans med klubben försökt få till en förlikning med företaget, men utan att lyckas. Skulle det bli en förlikning framöver kan företaget få betala mellan 25 000 och 50 000 kronor, visar JämO:s statistik.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.