Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Städhjälp genom jobbet kan bli gratis

Från den 1 januari kan den som har skattesubventionerade hushållsnära tjänster som löneförmån få den gratis och dessutom tjäna pengar på det.
Anita Täpp Publicerad

Skatteavdraget för hushållsnära tjänster infördes den 1 juli 2007.
Från den 1 januari i år gäller också skatteavdraget för hushållsnära tjänster som löneförmån. Dagens Nyheter har avslöjat en oväntad skatteeffekt till följd av det.

Exempelvis kan en höginkomsttagare som får städning för 100 000 kronor i år bara behöva betala 7 000 kronor för det.

Den som har lägre inkomst får till och med betalt för att anlita hjälp i hemmet.

Hur är det möjligt?
- Det beror på att riksdagen bestämt att man får samma skattereduktion för de hushållsnära tjänsterna oavsett om man betalar för dem själv eller om ens arbetsgivare gör det, säger Pia Blank Thörnros, rättslig expert på Skatteverkets huvudkontor.

- Om du som privatperson exempelvis köper städning för 20 000 kronor per år så får du en skattereduktion på 10 000 kronor. Om din arbetsgivare ger städning som löneförmån till samma värde, får du också i det fallet en skattereduktion på 10 000 kronor.

En löneförmåns värde läggs ovanpå inkomsten och sedan betalar man skatt på hela summan. Eftersom höginkomsttagare betalar en högre procent i skatt blir också förmånen dyrare än för den som tjänar mindre.

Men i och med att man nu får göra skatteavdrag också för löneförmånen hushållsnära tjänster blir resultatet så här, enligt ett exempel i DN:

En höginkomsttagare betalar först 57 procent i skatt på sin lön inklusive löneförmånen. Men året därpå får höginkomsttagaren tillbaka 50 procent av värdet på löneförmånen i minskad skatt. Då återstår 7 procent i skattekostnad för värdet av städningen eller barnpassningen. För varje tusenlapp som höginkomsttagaren fått i löneförmån blir den reella kostnaden bara 70 kronor.

Om man i stället har en inkomst under brytpunkten för statlig skatt, 28 400 kronor, betalar man 32 procent i inkomstskatt inklusive för förmånen.

Eftersom man kan dra av 50 procent av kostnaden för hemhjälpen blir kostnaden för den då 18 procent lägre än värdet på förmånen.

Varje tusenlapp som man fått i förmån ger alltså 180 kronor extra, förutom att effekten blir att man får den hushållsnära tjänsten gratis.Det här innebär alltså att man kan få en skattesubventionerad löneförmån helt gratis samtidigt som man fått en höjning av nettolönen?
- Man kan säga att man får mera pengar kvar i plånboken, säger Pia Blank Thörnros.

Men Finansdepartementet anser, enligt Dagens Nyheter, inte att systemet ger någon vinst åt privatpersoner, då de som tar emot den hushållsnära tjänsten avstår för en högre lön.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.