Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Unionen tror på medlemsökning

Både Sif och framför allt HTF tappade stort i fjol. Men Unionen förste vice ordförande Bengt Olsson är övertygad om att medlemssiffrorna vänder uppåt under det kommande året.
Niklas Hallstedt Publicerad

Sif förlorade 3,9 procent av medlemskåren, men ännu hårdare drabbades HTF. 9,4 procent av medlemmarna valde att lämna förbundet, visar siffror i Dagens Nyheter. Bortsett från det lilla Skogs- och lantbrukstjänstemannaförbundet var HTF det TCO-förbund som förlorade flest medlemmar i förhållande till sin storlek.

Bengt Olsson, 1:e vice ordförande Unionion- Det är jättesvårt att säga vad det beror på. Men precis som andra förbund har vi tappat många av dem över 60. Dessutom är det många som jobbar deltid och i nya branscher som callcenterbranschen och har låga inkomster. De lämnar förbundet av kostnadsskäl.

- Ytterligare ett skäl är att många medlemmar inte har någon facklig förtroendevald i sin närhet. De har ingen som pratar med dem och förklarar vad det innebär om man inte är med.

Unionens målsättning är att det ska komma till fler medlemmar än vad som försvinner under 2008. Januarisiffrorna var dock nedslående, en nedgång med över 1 600 yrkesaktiva medlemmar. Bengt Olsson är trots detta optimist och anser att målsättningen är realistisk.

- Ja, det är den. Vi har aldrig gjort så många arbetsplatsbesök som nu. Rekryteringen genomsyrar hela vår organisation. Det kommer att ge effekt.

Rekryteringen ute på företagen är hörnstenen i arbetet för att få stopp på medlemsraset. Dels genom arbetsplatsbesök, dels genom att förtroendevalda tar kontakt med nyanställda och andra icke-medlemmar. Enligt Bengt Olsson har förbundet en viktig uppgift i att informera också om vikten av att vara med i facket för att den svenska kollektivavtalsmodellen ska fungera.

Dessutom handlar det om att erbjuda medlemmarna service och nya tjänster, något som förbundet just nu jobbar med.

Och det är inte uteslutet att medlemsavgifterna kan komma att sänkas i framtiden.

- Nej, målsättningen är att hålla nere avgifterna. Men det stora problemet är de allt högre a-kasseavgifterna. De rår vi inte över.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.