- Arbetsförmedlingen borde ha reagerat på lönen. Reglerna för nystartsjobb säger att lönen ska motsvara kollektivavtalets ersättning, säger Jan Rogell, ombudsman hos Unionen i Västerås.
Mannen fick efter en längre tids arbetslöshet ett nystartsjobb som säljare. Lönen var till en början 11 000 kronor i månaden och senare 12 675 kronor. Till det kom en möjlighet att få upp lönen med provision. Någon provision fick dock inte mannen. Avtalets lägsta lön för jobbet är 15 700 kronor.
Jan Rogell säger också att det vore rimligt att arbetsförmedlingen undersökte vad som är en normallön för ett sådant säljarjobb. Han hänvisar till SCB.s lönedatabas, som anger 24 300 kronor i månaden som genomsnittslön.
Nu tycker alltså Unionen att det är arbetsförmedlingen som gjort fel och med hänvisning till skadeståndslagen kräver facket att förmedlingen ska betala skillnaden mellan den utbetalda lönen och avtalets lägsta lön.
- Vi har inte varit försumliga. Vi har följt regelverket, säger Kauko Leppälä, sektionschef på arbetsförmedlingen i Västerås.
Han säger att förmedlingen kollat att företaget inte har näringsförbud och att det betalar skatt. Dessutom har arbetsförmedlingen fått en försäkran från företaget att de har villkor som motsvarar kollektivavtalets.
I just det här fallet vände sig arbetsförmedlingen i Västerås till de egna juristerna för att höra om 11 000 kronor plus provision var acceptabelt. Sedan de lokala handläggarna fått veta att det var en rimlig ersättning godkände de nystartsjobbet.
- Arbetsförmedlingen får naturligtvis tycka så, men de borde sagt nej till en så låg lön. Den är inte rimlig, säger Jan Rogell.
Han väntar nu på ett formellt svar på fackets begäran att arbetsförmedlingen ska stå för mellanskillnaden upp till avtalets lägsta lön. Med svaret i handen tänker han driva processen vidare.
Unionens företrädare har dessutom reagerat på att arbetsförmedlingen inte ska låta facket yttra sig om lönen för nystartsjobb. Där vill han ha en ändring - särskilt med tanke på att reglerna för alla andra jobb med bidrag kräver att facket ska ha möjlighet att göra en bedömning av lönen och andra villkor.
- Det där har jag ingen uppfattning om. Vi följer de regler som finns, säger Kauko Leppälä på arbetsförmedlingen i Västerås.