Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ingenjörssamfundet visar tänderna

De kommande två åren ska Ingenjörssamfundet bygga upp en helt ny verksamhet. Visionen är att bli den ledande yrkesorganisationen för tekniker och naturvetare.
Niklas Hallstedt Publicerad

I fokus står konkurrensen med Sveriges ingenjörer som organiserar civil- och högskoleingenjörer. Med Ingenjörssamfundets hjälp ska dess ägare - Unionen, SKTF, Försvarsförbundet, Finansförbundet och ST - få bättre möjlighet att locka till sig nya medlemmar.

Ingenjörssamfundet för trots sina nästan 150 000 medlemmar en ganska anonym tillvaro. Det vill den nye vd:n Terje Andersson ändra på.

- På två år ska vi göra en resa och bygga upp en helt ny verksamhet. Med så många medlemmar och de resurser vi har ska vi vara marknadsledande.

Det Ingenjörssamfundet tidigare sysslat med kommer man att fortsätta med. Tidskriften Ny Teknik kommer att finnas kvar med fortsatt kraftiga medlemsrabatter. Samma sak med uppfinnartävlingen för skolungdomar och arbetet med arbetstagaruppfinningar. Dessutom ska man satsa ännu mer på att erbjuda utbildningar och kompetensutveckling för medlemmarna.

Bland planerna finns att 2009 ska utnämnas till ett innovationsår. Kontakter och diskussioner har tagits med arbetsgivarna, olika fackliga organisationer, myndigheter, intresseföreningar och politiker.

- Sverige kan ju inte konkurrera när det gäller priser med andra länder där tillverkningen är billigare, därför måste vi vara lite smartare. Vi har fyra miljoner arbetstagare i Sverige. Vad skulle hända om fem procent fler av deras idéer realiserades?, säger Terje Andersson.

- I dag går utvecklingen åt fel håll. Det är viktigare än någonsin att ta hand om kreativiteten.

Ingenjörssamfundets insats, förutom att ta initiativet till innovationsåret, blir att ta fram en verktygslåda för att stimulera kreativiteten på arbetsplatsen och ett analysinstrument för att mäta densamma.

Bland målen finns också att erbjuda marknadens mest attraktiva förmånserbjudanden. En av idéerna är att förhandla fram billiga försäkringar och banktjänster.

- Vi skulle kunna pressa priserna för medlemmarna och skapa konsumentmakt. Målsättningen är att erbjuda medlemmarna 15-30 procent billigare försäkringar, säger Terje Andersson.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Kollega nummer 1 2025 omslag

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.