Sedan de hårdare reglerna infördes har Jämo fått in 54 anmälningar om brott mot missgynnandeförbudet, och nu har Jämo för första gången gått vidare med ett fall till domstol.
Stämningsansökan gäller Bohuslänningen och företagets dotterbolag Annonsfyren. De två HTF-medlemmarna det gäller på Annonsfyren var föräldralediga under sju månader förra året. På grund av det fick de bara en del av den bonus som företaget delade ut. Reglerna för bonusen var att de anställda fick del av den i proportion till den tid de faktiskt varit på jobbet. Förutom föräldralediga så fick även sjukskrivna och tjänstlediga alltså bonus utifrån tid på jobbet. Just detta faktum fick HTF samt Journalistförbundet att dra öronen åt sig efter att ha haft lokal och central förhandling och inte kommit någon vart där. Facken beslöt att inte stämma företagen inför domstol. Men de anställda det gäller gav inte upp, utan kontaktade Jämo. Och Jämos jurister gör alltså en annan bedömning än fackets jurister.
- Vi tycker att det här är någonting som täcks in av lagen och vill ha det prövat av domstol, säger Annika Höög, jurist på Jämo.
Det finns ingen utvecklad praxis när det gäller missgynnandeförbudet i föräldraledighetslagen, men hon menar att eftersom det finns ett särskilt skydd för föräldralediga så ska det gälla även om, som i det här fallet, också sjukskrivna och tjänstlediga fick bonusen utifrån arbetad tid. HTF är idag positivt till att Jämo gör en prövning:
- Eftersom rättsläget är oklart så är det bra att Jämo går vidare så att vi kan få en praxis, säger Henrik Cronier, jurist på HTF.
Lagen gäller när arbetsgivaren "tillämpar löne- eller anställningsvillkor", och enligt propositionen inför lagändringen så ska det även gälla villkor och förmåner som arbetsgivare själva beslutar om. Alltså gäller det även bonus, menar Annika Höög.
Jämo kräver 25000 i skadestånd samt att företagen betalar hela bonusen på 11000 kronor till de två HTF-medlemmarna samt till den medlem i Journalistförbundet det gäller.
Tidigare har det ofta varit så att föräldralediga blivit omplacerade, inte fått löneökningar eller på annat sätt missgynnats på grund av att de tar hand om barn, och det är detta de nya reglerna ska motverka. På exempelvis Apotekets kundtjänst i Kalmar hade fackklubben tidigare problem med att företagsledningen höll nere lönerna för de föräldralediga, men numera har man inte längre det problemet.
- Nu går det ut tydliga direktiv om att föräldralediga ska behandlas lika, och det har också blivit en tydligare skrivning i kollektivavtalet, berättar Anna Ekergren, klubbordförande på Apotekets kundtjänst i Kalmar.
Tidigare var det ofta så att de föräldralediga skulle få en löneöversyn när de kom tillbaka, men det var mest på papperet, enligt Anna Ekergren. I verkligheten halkade de efter.
Och om löneöversynen sker senare så förlorar den föräldraledige på det.
- Försäkringskassan räknar upp ersättningen om du som föräldraledig anmäler ny inkomst, så om du får en senare löneökning än andra så förlorar du på det.
- Man ska vara med på lika villkor, säger Anna Ekergren.