-Jo, men det är det landets lagar och avtal där arbetet utförs som ska gälla. Man ska inte utnyttja människor och ge dem sämre löner och anställningsvillkor, ge dem arbetstider på upp emot 80 timmar i veckan.
Är det inte bra att det blir billigare att bygga bostäder?
- Lars Leijonborg anser ju det. Men han glömmer att de utländska arbetarna inte betalar skatt här, att de knappast handlar något. Samhället tjänar inget på detta. Man måste se helheten. Lönerna är 16 - 17 procent av byggkostnaderna. En svensk byggjobbare har en snittlön på 23 200 kronor. Då är det bättre att öka produktiviteten och göra arbetsorganisationen effektivare. Men arbetsgivarna inom byggsektorn har en ohotad sistaplats när det gäller kompetensutveckling.
När svenska byggjobbare arbetar åt exempelvis Skanska i Polen, ska de då ha löner enligt polska förhållanden?
-Ja, men det skulle nog vara svårt att rekrytera svenskar till de lönerna. Där handlar det ofta om lagbasar och de förhandlar om individuell lön. Men vi går inte in och kräver bättre villkor än de polska.
Varför är det så viktigt att värna kollektivavtalen?
-De reglerar ju villkoren på våra arbetsplatser, de ger oss tryggheten att inte bli utnyttjade. Det gör att jag har någon, det vill säga facket, som kan kolla att allt går rätt till och att jag inte står ensam. Men det har varit ett starkt tryck mot kollektivavtalen som påstås vara omoderna. Vi fick ett hästhuvud, i tyg, av ungmoderaterna med post för några dagar sedan, så som man gör i vissa maffiakretsar när någon ska mördas. Det skulle vi ha när vi hotade olika grupper. Det säger en del om dem som vill montera ner avtalen.
Vad händer med vår välfärd om löner och anställningsvillkor dumpas?
-Skatteinkomsterna för staten skulle minska och välfärden skulle sjunka. Vi skulle inte ha råd med det sociala skyddsnät vi har nu. Sen skulle vår materiella standard bli lägre.
Är det inte så att ni, i första hand, värnar om era egna medlemmar och är rädda för konkurrens?
-Vi är inte rädda för konkurrens om den sker på lika villkor. Men vi vill slåss för våra kollektivavtal och accepterar inte att folk utnyttjas. Vi håller också på med ett tioårsprojekt i Lettland för att bygga upp och stärka deras byggfack. Internationell facklig solidaritet är viktigt när det gäller att värna arbetstagares rätt.
Vad händer om ni förlorar i AD eller EG-domstolen?
- Då skulle jag bli väldigt besviken och jag tror att den fackliga rörelsens tilltro till EU skulle sjunka som en gråsten. Politikerföraktet skulle öka. Sen ser jag en risk för ökande rasism "de kommer och tar mitt jobb". Det finns redan sådana tendenser i södra Sverige. Vi i Byggnads jobbar ju väldigt aktivt mot rasism, har en bra policy och utbildar våra förtroendevalda i frågan. Vi har uteslutit nazister ur förbundet. Det innebar en tuff period då vi fick ta emot en hel del hot.
Vilket stöd har ni fått?
-Många fackförbund, däribland HTF, har kommit med stöduttalanden. Europafacket ger oss rätt. Nu börjar vi även få stöd av många småföretagare, de vill inte ha etnisk diskriminering. Men jag saknar ett agerande från TCO-ordföranden Sture Nordh när det gäller att försvara kollektivavtalens ställning. Jag tror att en sådan här strid leder till en uppryckning hos många. Att det blir mera diskussioner och att fler inser värdet av kollektivavtal.
Läs även HTFs pressmedelande: http://www.htf.se/lagoavtal/avtal04/byggnads_blockad.html