Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Du som är chef... Vilken chef vill du vara - och vem vill du anställa?

Vill du vara psykopatchefen från helvetet eller curlingchef? <br />Det är egentligen ointressant vilken chef du vill vara.<br />Fråga dig i stället vilken typ av anställda du vill ha. <br /><br /><br /><br />
Publicerad
Vilket av följande påståenden stämmer bäst in på dig.

A. Det är chefen som ska styra och leda verksamheten framåt - inte medarbetarna.
Medarbetare som trivs gör ett bättre jobb.
Det är inte trivsel som ger bra prestationer, det är bra prestationer som ger trivsel.

Rätt svar: Svarar du C har du gått på en rejäl floskel. Naturligtvis gör medarbetare som trivs ett bättre jobb. Är du däremot ute efter zombiemedarbetare som ska utföra monotona arbetsuppgifter, bara det som krävs och inget mer och aldrig ta egna initiativ, så är A ett rätt alternativ.

Varför blev du chef?

A. Jag är man ju.
Jag är duktig på mitt jobb och behövde nya utmaningar och högre lön.
Jag är en manipulativ och maktlysten individ som älskar att ta kommandot.

Rätt svar: Alla svaren är tyvärr förklaringar till många av dagens chefer. Svarar du C har du i alla fall en viss självinsikt, och har chans att bli en bättre ledare än någon som får jobbet bara på grund av sitt kön eller för att han är duktig på sitt yrke. När en duktig yrkesmänniska avancerar till chef, riskerar företaget inte bara att få en chef som suger utan också att förlora en driven medarbetare. Det måste finnas alternativa karriärvägar för duktigt folk - om du nu är chef så kan ju det vara en bra grej att besluta om.

I arbetsgruppen finns redan folk av olika åldrar och olika kön. Vem skulle du helst vilja anställa av följande?

A. En person av samma kön som du, något yngre och med en positiv attityd till jobbet.
B. En tjurig gammal stöt av endera kön, med en tröttsamt lång meritlista och uppenbart besvärliga åsikter om ämnesområdet.
C. En yngre person av motsatt kön som verkar ha många kvalifikationer, om än inte just för det som krävs av jobbet. Som ser ut som Heidi Klum.

Rätt svar: Är du ute efter ännu en ja-sägare som aldrig ställer till besvär, eller vill du ha en medarbetare som tillför gruppen något nytt? Visst kan folk med bestämda åsikter bli svåra att styra, men å andra sidan kanske det är precis vad som behövs för gruppdynamikens skull? Svarar du A är du feg. Svarar du C är du gubbsjuk - oavsett kön.

Vilket av följande påståenden kan du skriva under på?

A. Helst av allt skulle jag vilja mutera fram kloner av mig själv för att få jobbet rätt utfört.
B. Personalen får gärna komma med förslag, men jag bestämmer eftersom jag har högre lön.
C. Jag struntar i hur och var mina medarbetare jobbar bara de åstadkommer resultat.

Svarar du A är du ett kontrollfreak och både du och dina medarbetare skulle må bra av om du börjar lita lite mer på folk.
Svarar du B är frågan vad du vinner på att köra över gruppens önskan bara för att visa vem som har makten? Eller tror du ärligt att du vet bättre än alla andra? Tror du att gruppen fortsätter kläcka idéer om du dissar dem?
Svarar du C visar du att du inte är har kontrollbehov, men du kanske ändå borde hålla lite koll så medarbetarna inte jobbar för mycket eller far illa för att uppnå resultat.

Vad tror du dina medarbetare gör när du är borta?

A. Fikar oavbrutet och snackar skit - troligtvis om dig.
B. Fortsätter jobba med stor entusiasm och glatt humör
C. Jag vet exakt vad de gör och pratar om eftersom jag har monterat upp webbkameror i varje kontor, samt i fikarummet.

Svar: Forskare har visat att de chefer som tror att deras medarbetare vill arbeta och ta ansvar får bättre resultat än de chefer som tror att alla är lata och måste kontrolleras. Svarar du a eller b är det stor risk/chans att det blir en självuppfyllande profetia. Långa fikapauser och skitsnack behöver för övrigt inte vara av ondo - det kan öka kreativiteten och vara nyttigt för arbetsklimatet. Svarar du C bör du genast uppsöka en terapeut.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.