Jag har varit föräldraledig i ett år och fått den första halvan av föräldralönen från min arbetsgivare. Nu ska jag börja ett nytt jobb och kommer bara att jobba en månad till hos min gamla arbetsgivare. Ska jag betala tillbaka föräldralönen då?
Svar:
Nej du blir inte återbetalningsskyldig för de pengar du redan fått. Däremot kommer du inte att få den resterande halvan av föräldralönen, eftersom du inte kommer att jobba tre månader efter föräldraledigheten.
Vad händer om jag inte börjar på jobbet?
Jag har nyligen skrivit på ett anställningsavtal om nytt jobb. Meningen är att jag ska tillträda tjänsten om ett par månader. Nu är det så att jag fått ett erbjudande om en annan anställning som jag mycket hellre vill ha. Vad händer om jag bryter det kontrakt jag skrivit på och aldrig påbörjar den överenskomna anställningen?
Svar:
Du har ingått ett bindande kontrakt och om du bryter det på förhand riskerar du att arbetsgivaren stämmer dig för kontraktsbrott och riktar skadeståndsanspråk mot dig. Du kan däremot redan nu säga upp din anställning. Eftersom uppsägningstiden bara är en månad så kanske du kan bli överens med arbetsgivaren om att du inte behöver tillträda anställningen. Du bör snarast kontakta arbetsgivaren, förhoppningsvis går det att resonera om saken och häva kontraktet.
Har jag inte rätt till mer föräldraledighet?
Jag fick barn under förra året och hade hel föräldraledighet ända fram till slutet av januari i år. När jag kom tillbaka till arbetet hade jag delledigt och arbetade 75 procent de första två månaderna. I början av april gick jag upp på heltid igen och begärde sedan att få hel ledighet igen under juli och augusti vilket inte var några problem.
Nu har jag på nytt begärt att få gå ner i tid från och med december månad. Min arbetsgivare nekar och säger att jag redan haft de tre perioder med ledigt som jag har rätt till. Kan min arbetsgivare neka den begära ledigheten, det stämmer ju faktiskt att jag varit ledig i tre perioder?
Svar:
Det stämmer som din arbetsgivare säger att du endast har rätt till tre perioder. Dock är det så att du bara utnyttjat två perioder under detta år. Den ledighet som började under förra året och avslutades i januari räknas som en period du utnyttjade under förra året. Därför har du rätt att få ytterligare en period i år.
Måste jag jobba på påskafton nästa år?
Jag jobbar på en tandvårdsklinik som receptionist och vi har kollektivavtal med HTF. Förr om åren var det alltid stängt på påskafton, men till nästa påsk ska vi ha öppet. Måste jag jobba på påskafton?
Svar:
Ja, om arbetsgivaren har förändrat arbetstiden i enlighet med gällande regler så att påskafton är ordinarie arbetsdag.
Arbetsgivaren ringer inte när jag är sjuk!
Jag har varit sjukskriven i mer än två månader och min arbetsgivare har bara ringt mig en gång för att höra hur jag mår. Vad är arbetsgivaren skyldig att göra när man är sjukskriven en längre tid?
Svar:
Din arbetsgivare har ansvar för att göra en rehabiliteringsutredning om du själv begär det. Annars gäller att din arbetsgivare har ansvaret att inleda en rehabiliteringsprocess. Försäkringskassan kan kräva in en rehabiliteringsutredning av din arbetsgivare om du varit sjuk mer än fyra veckor. Det finns standardformulär på Försäkringskassans hemsida som man kan använda som stöd. Allt detta regleras i Lagen om allmän försäkring.