Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Jouren hallå nr 8/07

Varje dag får HTF Direkt upp till sex hundra samtal med frågor från medlemmar i hela landet. Tidningen har lyssnat på en jourtelefon under några timmar och publicerar svar på typiska frågor. Behöver du själv facklig rådgivning? Ring 0770-870870.<br /><br />
Publicerad
Kan chefen dra in beviljad semester?
Jag jobbar som säljassistent och har sagt upp mig. Jag har två månaders uppsägningstid så min sista dag på jobbet blir den 25 september. Nu säger min arbetsgivare att jag måste ställa in min semester och komma och jobba istället. Jag har tre veckor beviljad semester i augusti. Det är min huvudsemester. Kan det verkligen vara så?
Svar:
Nej, om din semester är beviljad kan inte din arbetsgivare ensidigt ta bort den, utan att ådra sig skadeståndsansvar.

Ger nya avtalet mig en föräldravecka till?
Jag har sett att i det nya kollektivavtalet har man rätt till fyra månader med tio procents föräldralön. Jag började min nuvarande föräldraledighet i mars i år. Har jag rätt att få ersättning för en månad till?
Svar:
Nej det har du inte. Den nya regeln gäller för föräldrar vars barn föds eller adopteras efter att det nya avtalet trätt i kraft

Kan jag kräva ITP fast vi inte har avtal?
Jag ska börja på ett nytt arbete och har pratat med min nya arbetsgivare om ITP-pensionen. Han har inget kollektivavtal men jag vill att han betalar in ITP för mig eftersom jag hade det på mitt förra jobb. Kan jag kräva det?
Svar:
Det är bara om arbetsgivaren har kollektivavtal som han är skyldig att betala in premie för din ITP (Individuell tilläggspension). Vänd dig till din avdelning, och be dom teckna avtal med din arbetsgivare.

Måste jag jobba hela uppsägningstiden?
Jag har sagt upp mig och har egentligen en månads uppsägning. På mitt nya jobb vill de att jag ska börja om tre veckor. Måste min arbetsgivare släppa mig tidigare?
Svar:
Du är skyldig att arbeta månaden ut om din arbetsgivare begär det. Arbetsgivaren kan kräva skadestånd om du inte arbetar hela uppsägningstiden.

Hur räknar jag ut antalet semesterdagar?
Hur räknar man egentligen ut hur många semesterdagar man tjänar in? Jag tänker till exempel på om man inte har jobbat hela förra året.
Svar:
Du använder följande formel: Antalet anställningsdagar dividerat med 365, multiplicerat med 25, (antalet semesterdagar enligt lag). Blir svaret ett brutet tal avrundar du alltid uppåt. Med anställningsdagar menar man kalenderdagar, alltså även lördagar och söndagar. Om du avtalat om extra semesterdagar byter du ut 25 mot det avtalade antalet semesterdagar

Får dom dra in mobilen innan jag slutar?
Jag är uppsagd på grund av arbetsbrist och har tre månaders uppsägningstid. Nu vill min arbetsgivare att jag redan nu ska lämna ifrån mig min mobiltelefon. Måste jag göra det?
Svar:
Nej, har du blivit uppsagd så har du rätt att under hela uppsägningstiden behålla din lön och andra anställningsförmåner som ni avtalat om.

Bestämmer arbetsgivaren om de får röka?
Jag arbetar på ett ganska litet kontor. Min chef är rökare och flera av mina kollegor röker också. Är det arbetsgivaren som ska bestämma om man får röka på arbetsplatsen? Jag har problem med luftvägarna och röklukten sätter sig dessutom i kläderna
Svar:
Du bör göra klart för din arbetsgivare att du inte vill utsättas för tobaksrök! Det framgår av tobakslagen (1993:581) att arbetsgivaren ska svara för att en arbetstagare inte mot sin vilja utsätts för tobaksrök i den arbetslokal eller det liknande utrymme där denne är verksam. Det är inte totalförbud mot rökning på arbetsplatser men röken får alltså inte spridas till din arbetsplats. Utrymmen som delas av flera personer bör vara helt rökfria för att garantera att ingen utsätts för tobaksrök mot sin vilja.

Kan dom vägra mig betyg när jag slutar?
Jag ska sluta om en månad på min arbetsplats. Företaget har kollektivavtal med HTF. Jag har sagt till min chef att jag vill ha ett betyg av dem men hon säger att hon inte har någon skyldighet att skriva något. Är det sant?
Svar:
I kollektivavtalen är rätten till tjänstgöringsintyg inskriven. Det är också tydligt i avtalen att om tjänstemannen så begär ska vitsord om hur arbetet har utförts skrivas in. Du har rätt att få det inom tre veckor från det anställningen upphört och du begärt att få intyget.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.