Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Telenor först med Unionenklubb

Det är till att vara tidigt ute.<br />Det nya storförbundet Unionen existerar inte förrän vid årsskiftet.<br />Men på Telenor har Sif och HTF redan gått samman i världshistoriens första Unionenklubb.<br /><br />
Publicerad
På telekomjätten Telenor är personalen van vid sammanslagningar, under de senaste åren har ett tiotal bolag införlivats i koncernen. När Vodafone och Telenor gick ihop förra året och bildade Telenor Sverige AB valde det nya företaget att behålla HTF:s kollektivavtal som gällt för de anställda inom Vodafone.
Ungefär samtidigt hade Sif och HTF dessutom börjat diskutera en sammanslagning av förbunden. Detta sammantaget fick till följd att Telenors båda klubbstyrelser valde att bilda en gemensam riksklubb med knappt 1 000 medlemmar, varav majoriteten arbetar i Karlskrona.
- Vi förstod att vi skulle komma att ha mycket med varandra att göra. Det verkade dumt att flera hundra Sif-medlemmar skulle behöva byta till HTF när förbunden ändå antas gå ihop. Så vi bestämde oss för att slå ihop klubbarna, förklarar Ola Nyström, styrelseledamot och Sif-medlem.
Lars Brodd, ordförande för såväl den nybildade Unionenklubbens och den vilande HTF-klubben, håller med:
- En förutsättning för att få en smidig samarbetsform var att fånga allt under en hatt och bilda en riksklubb istället för att ha många lokalklubbar spridda ute i landet. Med lokala klubbar jobbar man egentligen mot sig själv, företaget ges möjlighet att spela ut klubbarna mot varandra och hänvisa till regionala skillnader, säger han.
När namnet på det nya storförbundet avslöjats kunde den nya klubben även få sitt formella namn och därmed bli världshistoriens första Unionenklubb. De båda tidigare klubbarna existerar i dag endast på papperet. Och lösningen har fungerat över förväntan.
- Det svåra har varit att få kontakten med förbunden att flyta. Men det fackliga har fungerat bra och jag tycker att vi har blivit starkare. I dag har vi folk i styrelsen från alla städer där vi har stora arbetsplatser och vi har mer lokal koll överallt. Vi jobbar som en klubb fast att vi har medlemmar i två förbund, säger Ola Nyström.
- Jag har inte fått någon reaktion alls från mina gamla medlemmar i HTF, för de märker överhuvudtaget inte av det här, säger Lars Brodd. Sif-medlemmarna har inte heller reagerat så mycket, jag var med på deras årsmöte och fick intrycket att de tyckte en gemensam klubb var en bra idé.
Ola Nyström och Lars Brodd är övertygade om att bildandet av Unionen kommer underlätta arbetet för klubben på Telenor.
- Det kommer att bli enklare på många sätt, bland annat med ett centralt medlemsregister istället för två. I dag har jag dubbla vägar upp mot förbunden beroende på vilken fråga jag vill ha svar på, säger Ola Nyström, som numera är förtroendevald i både Sif och HTF.
- Det är en specialare, medger han. Jag förtroendevald i HTF fast att jag inte är medlem, för annars får vi inte jobba fackligt. Men att jag inte är medlem innebär att jag inte kommer åt informationen på HTF:s medlemswebb.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.