Trots att det bara är två mil mellan Malmö och Köpenhamn är skillnaderna på arbetsmarknaden avsevärda. Inte bara för att Danmark har lägre arbetslöshet och till och med arbetskraftsbrist inom många branscher, utan också för att trygghetssystemet för den anställde ser annorlunda ut.
I Danmark praktiserar man flexicurity. Ordet är en sammanslagning av engelskans "flexibility" och "security" och är en modell med aktiv arbetsmarknadspolitik, generösa stöd vid arbetslöshet och flexibel arbetsrätt. Anställningsskyddet som i Sverige regleras i lag är i Danmark en fråga för arbetsmarknadens parter och är inte lika starkt som i Sverige.
- Det är en modell som under lång tid vuxit fram genom kollektivavtal mellan arbetsgivare och fackförbund och som framhåller flexibilitet och trygghet, säger Rickard Engleson på
Länsarbetsnämnden i Skåne och expert på dansk arbetsmarknad.
I Danmark finns till exempel inte lagen om anställningstrygghet, LAS, sist in först ut gäller alltså inte.
- Arbetsgivaren har större frihet i Danmark, det är lättare att både anställa och avskeda, men facken på arbetsplatserna är starkare än i Sverige, säger han.
Vi tar bron över Öresund till Köpenhamn och vidare någon mil i riktning mot Roskilde. Efter ett kort tag signalerar en röd logotyp mot en blank svart husvägg att vi är framme vid Brødrene A & O Johansens huvudkontor i Albertslund i utkanten av Köpenhamn. Företaget är grossist för VVS, el och verktyg, har 59 servicecentra och 900 anställda varav 400 jobbar här i Albertslund.
I entrén vid den eleganta receptionen möter Hans Jörgen Larsen upp, han är andfådd och verkar ha haft bråttom.
- Det var en kund som tog en hel timme på sig med sina beställningar, säger Hans Jörgen som arbetar i den stora hantverkarbutiken.
Han visar in till ett kalt konferensrum, som också fungerar som facklig expedition en timme om dagen, mellan tre och fyra på eftermiddagen. Hans Jörgen öppnar ett litet skåp och tar fram en laptop.
- Den är mitt kontor, skojar han.
Hans Jörgen är "tillidsrepræsentant" på Brødrene A & O Johansen för HK, Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund, som är Danmarks största fackförbund.
- Jag har varit förtroendevald i sexton år nu, säger Hans Jörgen, som började engagera sig i facket för att "man ska vilja något själv, inte bara kräva".
Annars tillbringar han huvuddelen av sin arbetstid i hantverkarbutiken med att serva företag och hantverkare med varor.
Främsta fackliga fråga är lönen, anser Hans Jörgen och eftersom medlemmarna har valt om honom gång på gång måste han ha lyckats väl. I Danmark har man decentraliserade löneförhandlingar mellan fack och arbetsgivare och de anställda får förlita sig på sitt arbetsplatsombud i de lokala förhandlingarna.
- Det är viktigt att sitta med vid förhandlingsbordet och företräda medlemmarnas intresse, säger Hans Jörgen och tillägger att man blir aldrig fullärd i det fackliga arbetet.
I 24 år har han arbetat på Brødrene A & O Johansen i Albertslund, först på centrallagret och de senaste fjorton åren i hantverkarbutiken.
Hans Jörgen sitter dessutom med i samarbetsorganet på företaget tillsammans med fem andra anställda och sex från arbetsgivarsidan och han är också "säkerhetsrepresentant" för Brødrene A & O Johansens servicecentra i Köpenhamnsområdet.
- Två gånger om året är jag ute och kikar på arbetsplatserna. Varje ställe ska ha besök var tredje år.
Hans Jörgen kontrollerar arbetsmiljö, säkerhet och förekomsten av stress och sjukdomar på arbetsplatserna och rapporterar eventuella problem till sin "säkerhetsledare".
Efter över tjugo år i jobbet är Hans Jörgens lön 23 800 danska kronor, alltså ungefär 30 000 svenska kronor i månaden.
Som facklig förtroendevald har han bara varit med om uppsägningar en enda gång, det var när han precis börjat som ombud. I Danmark hade man sin problematiska "kartoffelperiod" på åttiotalet, men sedan 1993 har arbetslösheten mer än halverats och idag börjar arbetskraftsbrist bli ett problem inom många områden.
Vi lämnar konferensrummet och går vidare till ett öppet kontorslandskap. Där sitter Mona Hahn tillsammans med sina kolleger. Hon är ekonomiassistent, skannar fakturor och gör bokföring.
- Det jag tycker om med mitt arbete är att det är frihet under ansvar, säger Mona, som började på Brødrene A & O Johansen för tolv år sedan.
Mona har tidigare under sex år varit ställföreträdande arbetsplatsombud och jobbade tillsammans med Hans Jörgen.
- Det var lärorikt, jag lärde mig dessutom var mina egna gränser går, säger Mona, som idag är ordförande i en lokal HK-klubb med tio kontorsanställda.
Lika lön är viktigaste fackliga frågan anser Mona, men även stress och mobbing på arbetsplatsen är frågor hon engagerar sig i.
Hon tycker att det finns en bastrygghet i danskt arbetsliv som fungerar.
- Är jag sjuk får jag hundra procent av lönen, efter en vecka ska vi lämna sjukintyg men det gäller olika bestämmelser på olika företag.
Är man sjukskriven mer än två år kan man ramla ur sjukförsäkringssystemet i Danmark. Istället griper socialbidraget in, som är betydligt högre än i Sverige.
- Man ska alltid kämpa för att få det bättre. Visst har facken många medlemmar men man mister också många. Fackföreningarna borde sälja sig själv bättre, man borde berätta mer vad man åstadkommer, säger Mona.
Själv betalar hon samvetsgrant in sina 1 200 danska kronor i månaden i fackföreningsavgift.
Hans Jörgen och Mona tar oss med på rundvandring på företaget, vi går ut i solskenet och promenerar ett hundratal meter fram till det stora centrallagret. Lokalen är kolossal, kartonger med varor trängs på hyllor och golv, truckar kör med varupallar kors och tvärs.
- På "centralen" lärde jag mig alla funktioner och hoppade in på de olika avdelningarna. Det var ett rörligare arbete där, idag står jag mer på samma ställe under dagarna, säger Hans Jörgen.
Utanför lagret väjer vi för en fullastad truck och fortsätter vidare in i den stora hantverkarbutiken. Vi passerar hyllrader av toalettstolar, slangar, elkontakter, maskiner och verktyg tills vi kommer till kunddisken i mitten av lokalen där Hans Jörgen och hans kolleger jobbar och alla beställningar sker.
- Jag har ungefär en 5-6 kunder i timmen. Ingen talar om för dig vad du ska göra, det är ett självständigt arbete, säger Hans Jörgen.
Varken han eller Mona har någonsin oroat sig för att mista jobbet.
- Jag har ett halvt års uppsägningstid eftersom jag varit så länge på företaget. Men för den som bara varit anställd ett halvår är det tre månader. Men det är inte så plågsamt att bli uppsagd, vi har hög a-kassa här i Danmark, säger Hans Jörgen.
Snarare ser de ett problem för företaget att få rätt arbetskraft.
- Arbetskraftsbristen gör att man blir värdefull och trivs man inte kan man bara ge sig ut och hitta ett nytt jobb, säger Mona Hahn.