Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Satsning för fler medlemmar

HTF kommer den närmaste tiden att satsa på rekrytering av nya medlemmar. Målet är att öka med 3 000 medlemmar på ett år .<br />
Publicerad
För att klara satsningen har förbundsstyrelsen beslutat om en budget som går med underskott. Detta har inte hänt sedan 1970-talet.
HTF har minskat med 400 medlemmar på ett år. Det visar årets medlemssiffror för januari när de jämförs med samma månad förra året. Under förbundets 70-åriga historia har medlemsutvecklingen aldrig varit negativ.
Förbundsstyrelsen vill nu göra en kraftsamling för att vända trenden. En arbetsgrupp som får namnet rekryteringsforum inrättas och en rekryteringsledare ska samordna arbetet i hela förbundet.
Men för att lyckas är det viktigt att medlemmar och förtroendevalda värvar nya medlemmar, tycker förbundsstyrelsen och har gett klartecken till en webbstödd värvningskampanj.
En särskilt viktig grupp för HTF är chefer. Dels väntar sig förbundsstyrelsen en skärpt konkurrens från Ledarna om dessa, dels bedömer man att cheferna är viktiga för att få med andra anställda i förbundet. Därför kommer särskilda tjänster att inrättas för att handlägga chefsfrågor.
HTF har idag 157 600 medlemmar. Budgeten är på cirka 290 miljoner kronor.


Rekommenderar HTF


HTF har gjort en medlemsundersökning, som håller på att utvärderas. De över 1 000 utvalda i enkäten har fått svara på hur de bedömer förbundet. En fråga var om de kunde rekommendera HTF till sina vänner. Över 80 procentsvarade ja..


Ny form på kongressen


Nästa års kongress kommer att bygga vidare på de arbetsformer som för fösta gången användes på förra årets kongress. Då delades ombuden in i grupper som diskuterade varje motionerna och redovisade via datorer. Därefter fattades beslut. Gruppdiskussionerna kommer bland annat att kompletteras med avdelningsvisa diskussioner.


Hjälp med klubbavgiften


Fem allmänna klubbar i Stockholm har motionerat till förbundsstyrelsen om att klubbavgiften ska inkasseras centralt. Klubbarna har svårt att få in sin avgift, eftersom medlemmarna är utspridda på många arbetsplatser. Förbundsstyrelsen ska låta den arbetsgrupp som ser över riktlinjerna för allmänna klubbar titta på frågan.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.