Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket kritiskt till att det egna pensionbolaget belönar avtalslöst företag

Att Alecta utsett en "plusmeny", som ska ersätta ett kollektivavtal, som Årets bästa idé kom som en överraskning för de fackliga företrädarna i Alectas styrelse.<br />- Men vi kommer omedelbart att ta tag i det här nu, säger Cecilia Fahlberg, vice förbundsordförande i HTF.
Publicerad
När Siftidningen konfronterade Cecilia Fahlberg och Sifs kanslichef Mats Ekeroth, vice ordförande i Alectas styrelse, med uppgiften i går var båda försiktiga i sina kommentarer.
Tjänstepensionsföretaget Alecta ägs av facken och arbetsgivarna gemensamt. Att Alecta premierat en idé som ska ersätta ett kollektivavtal som Årets bästa idé tog styrelseledamöterna på sängen.
- Jag är förvånad, sa Cecilia Fahlberg.
- Min allmänna inställning är att det är viktigt med kollektivavtal, sa Mats Ekeroth.
Båda framhöll dock att de måste undersöka saken närmare innan de ville ge någon mer kommentar.
Sedan de träffats i dag, vid Alectas ordinarie styrelsemöte, säger Cecilia Fahlberg:
- Vi reagerade alla med förvåning. Men nomineringen och valen är ju gjorda av en jury och är inte en styrelsefråga. Men vi tycker att ett vinnande företag ska omfattas av ett kollektivavtal därför att det är en grundtrygghet på ett helt annat sätt än ett ensidigt åtagande.
- Om man sedan, utöver kollektivavtalet har extra förmåner, som extra friskvård, så är det bara bra. Men man får inte utesluta kollektivavtalet i grunden.
Har ni i Alectas styrelse inget ansvar för vad som hänt?
- Jo, vi har ett ansvar. Men vi fick veta det här i går och det ansvar vi har är att se till att det här blir rätt framöver nu. Att kollektivavtal ska vara en grund.
Kommer ni att dra tillbaka priset?
- Det tror jag knappast. Utmärkelsen är ju redan gjord.
Vilka signaler ger det att Alecta premierar ett företag som aktivt valt bort ett kollektivavtal?
- Det sänder naturligtvis inga bra signaler.
Finns det inget krav om att företag som får utmärkelsen ska ha kollektivavtal?
- Det borde vara en grundförutsättning. Men hur det är med det vet jag inte. Jag är ganska ny i styrelsen men tror att det varit självklart, som en hel- och renfaktor.
Enligt Cecilia Fahlberg kommer nu Alectas styrelse omedelbart ta upp saken för diskussion.
I den jury som avgjorde vem som skulle få pris som Sveriges bästa arbetsplats och Årets bästa idé sitter bland annat Saco-ordförande Anna Ekström, Almegas vd Jonas Milton och Tomas Nicolin, vd på Alecta.

ANITA TÄPP

Läs mer om Alectas pris:www.siftidningen.se






Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.