Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

"Plusmeny" i stället för kollektivavtal hyllas

Webbyrån Doberman har utsetts till Sveriges bästa arbetsplats av tjänstepensionsföretaget Alecta. En "plusmeny", som ska ersätta kollektivavtal, fick pris som Årets bästa idé.
Publicerad
Företaget startades 2003, sedan några anställda köpt loss det från Vodafone, där man hade ett kollektivavtal med Sif.
- Men sedan valde vi medvetet bort det. Inte för att vi ville vara snåla mot personalen utan därför att vi inte ansåg det var bra för någon av oss, säger Dobermans vd Lisa Lindström, utan att vilja precisera varför.
I stället införde man ersättningssystemet "plusmenyn" med McDonalds meny, där man exempelvis kan få mer läsk och pommes frites, i åtanke.
- Alla 30 anställda har en grundlön och grundförmåner som de inte kan välja bort men sedan kan man välja till olika saker, säger Lisa Lindström.
Grundförmånerna består av en pensionsförsäkring, sex veckors semester, 3 000 kronor i årlig friskvårdspeng, en sjukvårdsförsäkring och en rehabiliteringsförsäkring plus en gemensam utbildningspott att söka pengar från.
- När vi sedan löneförhandlar får man exempelvis två plus och kan då välja mellan att höja sin månadslön med 500 kronor, få två semesterdagar till per år, eller att pengarna ska gå till mer friskvård, utbildning eller pension.
Enligt Lisa Lindström har Doberman lyckats förhandla sig till lika bra pensionsvillkor som ITP-avtalets.
- De är till och med bättre eftersom du får pension direkt du börjar arbeta hos oss oavsett ålder medan du får pension först från 25-år enligt avtalet.
Plusmenyn gav alltså Doberman priset för Årets bästa idé.
Men företaget fick också pris som Sveriges bästa arbetsplats.
- Bra arbetsplatser förbättrar prestationer och minskar sjukfrånvaron. Alla tio till slutomgången nominerade arbetsplatserna kunde visa upp starka samband mellan satsningarna på personalen och goda resultat. Doberman har också valt kreativa och nyskapande lösningar för att personalen ska må bra och genom sitt ersättningssystem, skriver Alectas vd Tomas Nicolin i ett pressmeddelande.
Enligt Lisa Lindström är sjukfrånvaron låg på Doberman.
- Vi har kontinuerliga utvecklingssamtal och tre gånger per år åker vi iväg allihop någonstans och bara pratar om hur vi har det på jobbet. Och gör upp strategier för hur vi ska bygga vidare för att bli ännu bättre på feedback och skapa ett ännu öppnare klimat.
Övriga nominerade till priset som Sveriges bästa arbetsplats var BB Stockholm, Caperio, Colly, Gärdesskolan Sollentuna, ICA Banken, Novartis, Orexo AB, Störningsjouren i Göteborg och Support Syd AB.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.