Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ingen tid för smekmånad

Puss på dig, Mari-Ann! Snyft, Bengt! I sådana glädjetermer kan kongressbeslutet 3 oktober i Västerås om Unionens bildande beskrivas.
Publicerad
Det är knappt två år sedan Sifs ordförande Mari-Ann Krantz bjöd upp HTF:s dåvarande ordförande Holger Eriksson till pardans. Innan bröllopet kunde arrangeras hann Holger gå i pension och ersättas som brudgum av Bengt Olsson (inte helt olik Hollywoodskådisen Gregory Peck).
Men någon smekmånad hinns inte med. Nu är det full fart framåt för att klara av allt praktiskt till Unionens premiär 1 januari 2008. Styrelser ska slås samman både på förbundsnivå och i de nitton regionerna.
att bruden blir unionens första ordförande - fram till kongressen hösten 2008 - har varit klart länge. Men för att den nya organisationen ska kunna byggas och fungera måste fyra strategiskt viktiga chefer utses. I skrivande stund är varken kanslichef, förhandlingschef, förbundssekreterare eller chefredaktör tillsatt. De ska senast kunna tillträda 1 december. Samma datum gäller för regioncheferna.
Två a-kassor ska bli en och samlokaliseras. Tidningsredaktionerna flyttar ihop redan i slutet av oktober. Övriga organisationen får något år på sig att hitta fungerande strukturer. Parallellt ska medlemsservicen upprätthållas, helst upplevas snäppet bättre än i dagens HTF och Sif.
På kongresserna i Västerås vässades Unionens handlingsprogram. Begreppen demokrati, respekt och solidaritet lyftes in som grundpelare i verksamheten. De arbetslösa medlemmarnas situation ska noggrannare uppmärksammas. Skolinformation om facket och arbetsrätten ska bedrivas redan på högstadiet. Miljövänliga alternativ ska väljas, även om det blir dyrare.
Med ett kaxigare handlingsprogram i ryggen hade man kunnat förvänta sig att kongressombuden skulle applådera Bengt Melin, Sif Göteborg, som inspirerad av gästtalaren Philip Jennings från internationalen UNI föreslog att kongressen skulle "fördöma diktaturen i Burma och dess övergrepp mot den egna befolkningen". Men Melin tog tillbaka sitt yrkande efter en vädjan från Mari-Ann Krantz, som i stället lovade att förbundsstyrelsen skulle föra ut budskapet på lämpligt sätt.
Gösta Grahn, pensionärsombud i Sif, gick också på en nit när han yrkade att pensionärsmedlemmar borde ha rösträtt i Unionen. Trots att han bara föreslog en rösträtt begränsad till pensionsfrågor blev det ett tydligt nej. 54 000 seniorer kan därmed konstatera att deras erfarenhet väger lätt i den demokratiska vågskålen jämfört med studerandemedlemmar, som blir valbara till alla förtroendeposter och får full rösträtt.
Det mesta har hittills gått på räls i den här fackliga fusionen. Nästan inget motstånd. HTF-arnas kongress-ja var enhälligt. Ett fåtal nejröster hördes från sifarna, troligen från Telia Sonera, vars riksklubbsordförande Berith Westman i talarstolen strax innan berättat att motståndarna visserligen blivit färre men ändå var i majoritet i klubben.
Bristen på invändningar kan tolkas som att samgåendet HTF-Sif är en logisk handling till nytta för medlemmarna i en tid när industri och tjänstesektor blir allt intimare. Men äktenskap är aldrig problemfria. Tids nog bryter grälet ut. Och följs av fler. Det är inget att vara rädd för. Känslorna kan av sådant bli än starkare.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.