Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Klart med Unionens medlemsavgifter

Mer än 200 kronor per månad kommer ingen medlem i det nya förbundet att behöva betala. Det står klart efter att medlemsavgifterna fastställts av den gemensamma kongressen.
Publicerad
Beslutet följer förslaget från förbundsstyrelserna och innebär en trappa i fyra steg.
De som tjänar under 12 001 betalar 50 kronor, de som tjänar 12 001-15 000 betalar 100 kronor, de som tjänar 15 001-19 000 betalar 150 kronor och de som tjänar över 19 000 betalar 200 kronor. Utöver detta kommer avgiften till inkomstförsäkringen och a-kassan.
Därtill får studerandemedlemmar som börjar arbeta gratis medlemskap det första året.
Men förslaget var inte oomtvistat.
Claes Wärner från HTF Östgöta tyckte till exempel inte att förslaget var tillräckligt solidariskt, inte heller gillade han rabatten till studerandemedlemmarna. Det är inte priset som ska vara Unionens konkurrensfördel, ansåg han.
- Vi ska konkurrera med andra förbund genom att vi är så bra.
Mats-Olov Rustad från Sif Mellannorrland yrkade på att ytterligare en avgiftsklass skulle införas för dem som tjänar över 25 000 kronor.
- Vår verksamhet är det primära för våra medlemmar, inte att de kan spara 10 eller 20 kronor i månaden.
Kritikerna bemöttes av Lasse Månsson från Sifs förbundsstyrelse som hävdade vikten av att hålla nere avgifterna för konkurrenskraften.
- Ska vi behålla styrkan på arbetsplatserna måste vi vara det dominerande förbundet. Det är inte säkert det går om vi har högre avgift än andra.
Det fanns även de som propagerade för ytterligare sänkta avgifter framöver. Efter ett förslag från Anette Hellgren, Sif Trollhättan, beslutade kongressen att förbundsstyrelsen under nästa år ska ta fram ett förslag till hur medlemsavgiften med bibehållen medlemsservice kan sänkas med hjälp av till exempel kapitalavkastningen.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.