Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Svenskar vill behålla inflytandet vid fusioner

Om man som anställd har dålig kunskap om det övertagande företaget låter man lätt nationella fördomar spela in. Till exempel att tyska företag är tråkiga och stela.<br />
Publicerad
- Ofta har man inga andra referensramar än att man har mött tyskar i liftkön varje år, säger Magnus Frostenson på Handelshögskolan i Stockholm, som har skrivit en avhandling om vad som krävs av utländska ägare för att vinna acceptans i den svenska organisationen.
Han har undersökt fyra svenska företag inom olika branscher som blivit uppköpta av bolag från Tyskland, Storbritannien, Finland och USA. Genom intervjuer med medarbetarna har han försökt kartlägga vad som är ett vinnande koncept vid uppköp.
Det allra viktigaste för svenska anställda är att de får behålla kontrollen över sin arbetssituation. Att organisationen och rutinerna förändras bekommer dem inte lika mycket som om friheten i det egna arbetet påverkas.
- Svenskar är vana vid inflytande. Det är viktigt att den nya ägaren ger ett visst handlingsutrymme för den svenska organisationen att anpassa sig.
I många framgångsrika fusioner har det uppköpande företaget skickat så kallade brobyggare i förväg, vars uppgift är att pejla in stämningen i den svenska organisationen, undersöka affärskulturen och skapa dialog med medarbetarna.
Om kunskaperna om det utländska företaget brister tenderar svenskar att ta till nationella stereotyper.
- Människor är medvetna om stereotyperna och använder dem gärna. Men att man känner till dem innebär också att man kan hantera dem. Ju mer man arbetar tillsammans desto mer löses de dessutom upp, säger Magnus Frostenson.
Företagens status kan också ha stor betydelse för hur de accepteras av de anställda. Är det fråga om ett företag som är en framgångssaga och vunnit stor respekt internationellt kan det påverka positivt. Särskilt i företag där man vet att man måste utvecklas kan uppköpet då upplevas som nästan bara positivt. Om det däremot är fråga om ett företag som står för något man inte strävar mot kan effekten bli den motsatta. Då uppstår ofta det vi kallar kulturkrockar.
- Kulturkrockar blir ganska lätt en slasktratt där man stoppar ned alla problem. Identifikationsfaktorn är viktig. Vad är vi i dag och vad vill vi bli?
Tidigare undersökningar visar trots allt att fusioner med utländska företag brukar gå smidigare än svensk-svenska diton. Vid internationella sammanslagningar ursäktar man varandra mer för det man upplever som fel och brister.
- Vi vill ju alla accepteras för dem vi är, säger Magnus Frostenson.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.