Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Höjd kompetens Sifs strategi mot utflyttning av biljobb

Sifs chefsekonom Nils-Åke Carlsson ser den kinesiska bilindustrin som ett hot mot de europeiska och svenska jobben. Men någon speciell strategi för att möta hotet har inte förbundet.<br />- Men vi puschar ju ständigt för mer kompetensutveckling, säger han.<br />
Publicerad
- Det bästa sättet är att se till att vi är duktigast, tillägger han.
I går rapporterade Siftidningen att det inom den kinesiska bilindustrin finns framskridna planer på att exportera lågprisbilar till Europa om ett par år.
Bilindustriforskaren Matts Carlsson anser att ett tänkbart framtida scenario är att både General Motors och Ford, för att kunna möta den kinesiska konkurrensen, lägger en stor del av underleverantörstillverkningen och monteringen i Kina. Även om man behåller slutmontering och utveckling av de stora bilarna i Sverige så skulle många svenska jobb försvinna.
Sifs chefsekonom Nils-Åke Carlsson ser mer positivt på läget.
- I den europeiska bilindustrins styrelserum pågår diskussioner om var man ska lägga produktionen och där finns starka krafter för att lägga den i Östeuropa eller Kina, vilket den europeiska bilindustrin också kommer att få känna av.
- Men samtidigt har man ju haft en överkapacitet i många år utan att det hänt så mycket med strukturen. Det är ju inte enkelt att flytta produktionen.
En annan viktig faktor till att så mycket inte kommer att förändras, anser Nils-Åke Carlsson, är att dagens låga kostnadsläge på kinesiska bilar bara är temporärt.
- Man brukar ju säga att ingenting växer till himlen och allt kan inte ligga i Kina. När deras ekonomi stärks kommer deras produkter också att bli dyrare.
Han håller dock med om att konkurrensen kommer att innebära färre arbetstillfällen inom den svenska bilindustrin.
- Men vi kommer också att återvinna en del genom att vi fortsätter jobba med duktigheten och tar vara på vår innovationskraft, säger han.
Matts Carlsson efterlyser en facklig strategi för hur man ska hantera det kinesiska hotet.
- Det behövs en långsiktig strategi vilket ju också både facket och statsmakten brukar efterlysa. Men det verkar tyvärr ändå som vi blir tagna på sängen vart tredje eller femte år, säger han.
Enligt Nils-Åke Carlsson har Sif inte tagit fram någon särskild strategi.
- IG Metall försöker exempelvis skriva långa trygghetsavtal där företaget får lova att ha produktionen kvar i exempelvis sex till åtta år. Men så har vi aldrig gjort. Inom Sif puschar vi i stället ständigt för kompetensutveckling, för att vi ska bli duktigare.
- Sedan finns ju strategier på det internationella planet där vi jobbar för att de anställda i andra länder ska få bättre villkor, vilket ju också kan sägas utjämna konkurrensen på sikt.

ANITA TÄPP


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.