Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Medling kan lösa konflikten i finsk pappersindustri

Efter dagens förhandling har finska tjänstemannafacket TU bokat in en ny träff med arbetsgivarna i skogsindustrin. Samtidigt avvaktar man utgången av Riksförlikningsmannens pågående medling mellan Pappersförbundet och arbetsgivarna.
Publicerad
- Om pappersarbetarna får en lösning under de närmaste två dagarna kan vi kanske få ett avtal under nästa vecka. Men det är ett stort om, säger förhandlingschef Markku Palokangas på Tjänstemannaunionen TU.
I väntan på resultatet av medlingen i konflikten avstår TU att lägga ett konfliktvarsel.
- Vi vill inte förstöra stämningen. Kommer inte pappersarbetarna till någon lösning tar vi ett nytt beslut, säger Markku Palokangas.
Konflikten gäller kollektivavtalen. Efter att pappersarbetarna strejkat utlyste arbetsgivarna lockout. I går förlängdes den med två veckor, vilket innebär att den kan bli sex veckor lång.
Finska Pappersförbundet har vädjat om sympatiåtgärder. Hittills har tjänstemannaförbundet Erto och Byggnadsförbundet varslat om sympatiåtgärder.
Sifs finska motsvarighet TU har förhandlat i ett halvår. Arbetsgivarna har krävt karensdagar vid sjukdom och vård av sjukt barn, slopad restidsersättning, splittrad semester, sänkt skifttillägg och striktare fredsplikt. Först när detta är löst kommer arbetsgivarna att diskutera lönehöjningar. Sakta har klimatet i förhandlingarna mjukas upp.
- Små saker har börjat hända, men man vet egentligen inte någonting förrän avtalet är undertecknat, säger Markku Palokangas.
I Sverige har Pappers sedan i förra veckan satt övertidsarbetet i blockad på sexton finskägda bruk. Sif uppmanar tjänstemän att vara vaksamma så att arbetsuppgifter satta i blockad inte utförs och så att produktion från Finland inte flyttas över till Sverige. I morgon vidtar Metall, Skogs- och träfacket samt Elektrikerförbundet sympatiåtgärder. Byggnads följer efter en dag senare.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.