Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Telia sparar trots stora vinster

Trots en vinst på drygt 17 miljarder förra året ska Telia Sonera spara mellan fem och sex miljarder. Det kommer att innebära personalneddragningar.
Publicerad
I Finland ska 650 jobb bort, men den stora delen av besparingarna kommer att ske i Sverige. Företaget har pekat ut områden som kan komma i fråga, bland annat produktion, marknadsföring, försäljning och utveckling. Däremot talar man inte om hur många tjänster som kan komma att försvinna.
Fackklubbarna och företagsledningen på Telia Sonera i Sverige har kommit överens om ett nytt omställningsavtal. Innehållet säger bland annat att ingen ska sägas upp som deltar i ett program som syftar till kompetensväxling internt och externt.
Ett liknande avtal fanns mellan 1996 och 1998 när Telia stod inför stora förändringar. Situationen i dag är densamma. Ett radikalt teknikskifte står för dörren med IP-telefoni, mobiltelefonin och TV via telefon bland annat.
I höstas sade Sifklubben upp sitt samverkansavtal med Telia Sonera, eftersom man ansåg att inflytandet hade försämrats och det gamla omställningsavtalet tenderade att utvecklas mot att bara göra sig av med folk.
- Om man jobbar länge med en modell där man bara drar ned får man snart bara äldre medarbetare. Vi kunde inte köra ett las-varv till, det var alla överens om, säger Roland Gröndal som ingår i Sifklubbens förhandlingsdelegation.
Bara veckor före beskedet om besparingarna var det nya avtalet underskrivet och klart.
- Vi hade som mål att få det bästa avtalet på marknaden, och det tycker vi att vi har nu, säger Roland Gröndal.
Det nya samverkansavtalet garanterar det fackliga inflytandet genom nästan "konsensusliknande villkor". Det var en förutsättning för att kunna gå vidare och teckna omställningsavtalet, som innebär att man sätter las ur spel genom samsyn och samförstånd.
- Det är en stor satsning på kompetensväxling internt och externt. Det innebär att vi får en snabbare omställning till vår nya verksamhet, men det här måste ske med bibehållen anställningstrygghet, säger Roland Gröndal.
Programmet är på tre år och ger stöd och utbildning för att öka möjligheterna att ta nya befattningar inom eller utom Telia Sonera. Ett generellt erbjudande kommer att gå ut till dem som arbetar i de verksamheter som ska dras ned.
Under åren 1996-1998 lyckades man hitta nya lösningar för över 90 procent av dem som deltog i programmet.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.