Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Friåret kan gå ut över långtidsarbetslösa

Risk finns att chanserna till jobb för arbetshandikappade, invandrare och långtidsarbetslösa försämras. Det visar statistik över dem som fått hoppa in i stället för en friårsledig.<br />
Publicerad
Ta ledigt upp till ett år och få en ersättning motsvarande 80 procent av arbetslöshetsersättningen. Förutsättningen är att det finns någon som är villig att vikariera.
Det låter som en enkel idé, men hanteringen av friåret är en jätteapparat. Ams räknar med att dess anställda kommer att tvingas ägna runt 15 procent av sin totala arbetstid åt att granska ansökningar och förmedla friårsplatser. Kostnaden för ersättningen till de friårslediga, 1,7 miljarder, ska dessutom tas från Ams ordinarie verksamhet.
I sämsta fall kan friåret leda till vad Ams generaldirektör Anders L Johansson kallar för en "undanträngningseffekt", att de jobb som blir lediga går till personer som inte har varit arbetslösa särskilt länge, medan de som är i störst behov av stöd blir utan.
Därför ska personer som varit arbetslösa längre än två år, arbetshandikappade och invandrare prioriteras när det gäller att få friårsvikariaten.
- Vi ska hålla hårt på det. Då kan friåret bli ett medel för att skapa sysselsättningsmöjligheter för våra prioriterade grupper. Fungerar det bra är det en vinn-vinnsituation, säger Anders L Johansson.
Någon siffra på hur stor andel av de lediga vikariaten som bör gå till de prioriterade grupperna vill inte Anders L Johansson uppge. I stället talar han om "en hög nivå". Tydligt är ändå att han anser att andelen ska vara högre än 50 procent.
Dit har man ännu inte nått. Hittills har 27 000 personer ansökt om friår. Av dessa har 2 000 beviljats. Cirka en tredjedel av vikariaten har gått till personer ur de prioriterade grupperna. Det är i slutänden arbetsgivaren som ska godkänna vikarien.
I förhållande till folkmängden är intresset störst i Norrbotten med nästan sex ansökningar per friårsplats, och Gotland med drygt fyra sökande per plats. Lägst är intresset i Stockholm med bara 1,3 sökande per plats.
Kvinnorna dominerar stort bland dem som söker. Ungefär hälften av alla sökande är över 50 år. En stor andel arbetar inom offentlig sektor, framför allt inom hälso- och sjukvård och skolan.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.