- Var fjärde arbetsgivare efterfrågar officerare, säger Ola Källqvist, vice vd på Exido och själv reservofficer i armén.
Ett exempel kan vara Sif, som under några år anställt en handfull chefer med militär bakgrund.
Efter att riksdagen beslutat om drastiska nedskärningar tvingas cirka 5 000 försvarsanställda sluta. Hälften av dem är officerare.
Enligt undersökningen svarade 24 procent av de tillfrågade arbetsgivarna att officersbakgrund är en fördel. Enligt 73 procent kvittade det, och 3 procent såg det som en nackdel.
En del rekryterare ifrågasatte om yrkesbefäl passar på moderna arbetsplatser efter år av militärisk hierarki. Den bilden tycker Ola Källqvist är fel.
- Det är inga gamla fanjunkare som står och skriker på kaserngården utan välutbildade ledare som kan göra stor nytta i moderna organisationer, säger han.
Samtidigt har sex av tio värnpliktiga blivit illa behandlade av sina befäl. En enkät bland 10 659 värnpliktiga från Försvarsmakten ger exempel på misshandel och kollektiva bestraffningar. 51 procent uppger att de blivit kränkta av befälen, 47 procent har utsatts för kollektiva bestraffningar och 24 procent hade befäl som betett sig diskriminerande.
JÖRAN LINDEBERG