Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tysk hemsida ger hjälp inför mobilköpet

Vi ska få bättre information om mobilstrålningen har miljöminister Lena Sommestad och branschen nu kommit överens om. Men redan i dag finns jämförelser mellan olika mobiler på det tyska strålskyddsinstitutets hemsida.
Publicerad
Att som konsument avgöra vilken mobiltelefon man ska välja om man vill ha den mest lågstrålande är ännu svårt. Hur mycket strålning vi utsätts för vid telefonerandet avgörs av SAR-värdet som är ett mått på strålningen och TCP-värdet som visar hur mobilen kommunicerar med basstationen.
- SAR-värdet står aldrig på kartongen, så att man enkelt kan jämföra i butiken. Hos de tio modeller vi nyligen testade fanns SAR-värdet nämnt i manualen. Men om det exempelvis står 0,78 W/kg så har de flesta ändå svårt att förstå vad det betyder, säger Jan Rudling, vd för TCO Development, som länge försökt förmå mobiltillverkarna att TCO-märka mobilerna. Då ingår även en kontroll av mobilens TCP-värde.
- Tillverkarna uppger aldrig något TCP-värde till konsumenten. Det beror bland annat på att man inte är överens om hur det ska mätas, fortsätter han.
Statens strålskyddsinstitut, SSI, har tidigare deklarerat att det inte behövs några varningstexter om strålning från mobilerna, däremot informationstexter.
I måndags kom miljöminister Lena Sommestad och representanter för mobilbranschen överens om att SSI ska ha en ledande och samordnande roll i ett arbete med att förbättra informationen. Vad det konkret innebär är ännu oklart.
- Vi har ännu inte bestämt oss för vad informationen ska innehålla men vår målsättning är att konsumenten ska kunna göra jämförelser när det gäller strålningen innan man köper en mobil, säger Taina Bäckström, avdelningschef på SSI.
På hemsidan hos SSI:s tyska motsvarighet Bundesamt für Strahlenschultz, BfS, finns sedan länge en lista med olika mobilmodellers SAR-värden. Enligt Jan Rudling är de flesta modeller som säljs i Sverige med på listan, som uppdateras var tredje månad.
- Tyvärr har en mobil med lågt SAR-värde rätt ofta i stället ett dåligt TCP-värde. Men listan ger ändå en hyfsad indikation om hur mycket mobilen strålar, säger Jan Rudling.
SSI har nu lagt ut en länk till den tyska listan på sin hemsida och Taina Bäckström tycker att en lista med olika SAR-värden, likt den tyska, skulle kunna ligga i butikerna.
- Ja, varför inte. Om vi får branschen med oss, säger hon.

ANITA TÄPP

Den tyska listan finns på: www.bfs.de/elektro/hff/oekolabel.html


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.