Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Lättare hitta jobb för tekniker

De som har gymnasieutbildning med inriktning på verkstad, fordon, bygg, VVS och energi har goda chanser att hitta jobb. På tre års sikt blir det också fler jobb för högskoleingenjörer.<br />Samtidigt ökar ungdomsarbetslösheten, hårdast drabbade är de som inte klarat gymnasiet.
Publicerad
- De som misslyckats i gymnasiet får ett livslångt handikapp på arbetsmarknaden. Risken för att de blir arbetslösa är större än för andra grupper, säger Tord Strannefors, prognoschef på AMS.
För fyra år sedan utgjorde den gruppen 12 procent av den totala arbetslösheten, i dag är siffran 17 procent.
- För att lösa den gruppens problem krävs vuxenutbildning, det är olyckligt att man gjort stora nedskärningar på Komvux, säger Tord Strannefors.
Ams bristyrkesutbildningar är inget alternativ, de kräver ofta gymnasiekompetens.
Svenska företag är de mest pessimistiska i världen när det gäller nyanställningar visar statistik från konsultföretaget Lindbergs Grant Thornton. Och andelen arbetsgivare som anställer fortsätter minska. Endast 40 procent söker personal enligt SCB:s arbetskraftsbarometer. Arbetslösheten har ökat till 5,8 procent. Hårt drabbad är gruppen 20-24 år, av dem är 13,4 procent arbetslösa. Ändå kan de vara optimistiska enligt Strannefors, speciellt med tanke på att fyrtiotalisterna ska gå i pension:
- Majoriteten av antalet jobb inom en framtid av tio år kommer att kräva gymnasieutbildning.
Det gäller detaljhandeln, industrin, äldreomsorgen, personliga tjänster, hotell och restaurang, bygg- och transportbranschen.
Hur undviker man att utbilda sig till ett yrke där det inte finns jobb?
- Läs det du är intresserad av, annars går det inte bra. Skaffa dig information om arbetsmarknaden och värdera den. Kommer man ut vid fel tidpunkt kan man förlänga studierna, säger Tord Strannefors.
För vissa yrken är framtidsutsikterna dystra, det gäller framför allt administratörer som inte arbetar inom handeln.

CHRISTINA SWAHN

Inom tre år blir det fler jobb för:
Civilingenjörer elektronik/datateknik
Högskoleingenjörer byggnadsteknik
Högskoleingenjörer el/elektronik/data
Tele- och elektronikutbildade
Verkstadsutbildade (gymnasiekompetens)
Fordonstekniker (gymnasiekompetens)
Transportutbildade (gymnasiekompetens)
Byggutbildade (gymnasiekompetens)
VVS:are (gymnasiekompetens)
Energiutbildade (gymnasiekompetens)
Läkare
Sjuksköterskor med specialistutbildning
Veterinärer
Specialpedagoger
Förskolelärare
Jurister
Programmerare/Systemerare








Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.