Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler konsultjobb nästa år

Industrin ökar investeringarna. Men det är inte där det blir flest nya jobb. Den stora ökningen kommer i stället i den privata tjänstesektorn. Det betyder ljusare tider för IT-konsulter, ekonomer, marknadsförare och bemanningsföretagen.
Publicerad
LKAB:s investering på 2,6 miljarder kronor i ett pelletsverk i Malmberget är ett tydligt exempel. Pelletsverket kommer att ge 35-40 nya jobb. Projekteringen och bygget kommer att ge 250 jobb. Till det kommer 150 konsultjobb.
Efter att ha stramat åt i flera år, ökar investeringarna i industrin i år med 5 procent till nära 52 miljarder kronor, enligt SCB. Ökningen väntas fortsätta 2005, då det enligt Ams blir 7 000 nya jobb i industrin.
- Det är ingen stor uppgång. I industrin kan stora produktivitetsökningar ske utan nyanställningar, säger utredare Hans Tydén på Ams.
Mest ökar investeringarna när det gäller företagstjänster, där är ökningen 50 procent. Summan är 6,6 miljarder. Resultatet väntas bli minst 22 000 nya jobb för IT-konsulter, jurister, ekonomer, marknadsförare, tekniker och arkitekter.
- Inom hela den privata uppdragssektorn ser vi en förbättring. Förklaringen är uppgången inom industrin och bostadsbyggandet, säger Hans Tydén.
I byggsektorn ökar antalet jobb med 5 000 enligt Ams.
Nyanställningarna i företag med mindre än tio anställda har tredje kvartalet ökat med 17 procent jämfört med i fjol, enligt SCB.
- Mindre företag kan inte rationalisera på samma sätt som de större, därför nyanställer de, säger Hans Tydén.
I den offentliga sektorn väntas antalet jobb minska med 11 000, enligt tidigare Ams-prognoser. Den minskningen kan dock bli mindre utifrån satsningarna på offentliga sektorn i regeringens budgetproposition.
Totalt väntas det bli 23 000 nya jobb nästa år enligt Ams som uppdaterar prognosen i december. Bankkoncernen SEB spår 25 000 nya jobb under 2005 och 50 000 under 2006.
Antalet nya jobb kan ställas mot antalet arbetslösa eller deltagare i arbetsmarknadspolitiska program. Den sista oktober var det enligt Ams 346 000 personer eller 7,8 procent av arbetskraften. Under samma månad anmäldes 24 000 lediga jobb till arbetsförmedlingarna, vilket är knappt 1 000 färre än under samma period i fjol.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.