Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif ska göra förändringar på jobbet till något positivt

Arbetssituationen förändras ständigt. Inte sällan när företaget säljs eller när ny teknik införs. Nu ska Sif kartlägga vad som sker. Resultatet ska bli att fler tjänstemän vågar påverka och ta initiativ som ger en bättre arbetsorganisation. Budgeten är på närmare fyra miljoner.
Publicerad
- Det är viktigt att medlemmar och förtroendevalda känner att de kan vara med och påverka i frågor som rör arbetsorganisationen, säger Hanna Söderkvist vid Sifs enhet för strategisk utveckling.
Allt fler berörs av uppköp och fusioner. Kanske har man fem av sina arbetskamrater i Sverige, de andra i Storbritannien och chefen i Tyskland.
- Geografiskt avstånd ställer nya krav på arbetssätt. Vad innebär det att arbetsledaren sitter i Tyskland med en annan ledarskapsfilosofi? Hur hanterar man språkförbistringarna? Vad händer med förutsättningarna för fackligt arbete?
För att kartlägga vad som sker har närmare hundra personer intervjuats på företag som Arla Foods, Astra Zeneca, Ericsson, IBM, Outokompu, Pfizer, Scania och Telia Sonera.
Det behöver dock inte vara något så omvälvande som en fusion som förändrar jobbet. Ett nytt affärssystem kan också göra det. Ofta sätts fokus på stress, brister i arbetsmiljön och ledarskapet, ibland ökar kraven på övertidsarbete. Men ny teknik kan även innebära något positivt.
- Det är viktigt att kunna lyfta blicken och ta till sig förändringen, att förstå att den kan innebära något positivt, säger Hanna Söderkvist.
Målet är nu att bygga upp kunskap om tjänstemännens arbetssituation och hur ny teknik har förändrats. En idé ska tas fram för hur Sif vill att arbetsorganisationen ska se ut. En verktygslåda ska hjälpa medlemmarna att ställa krav i förändringsprocessen.
Projektet, som startade i augusti och ska pågå under hela nästa år, har en budget på 3,9 miljoner kronor.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.