Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Värva medlemmar!

15-18 november samlas 180 kongressombud i Göteborg för att lägga fast Sifs kurs fyra år framåt. 60 procent av ombuden gör sin första kongress. Tillsammans ska de välja en ny förbundsstyrelse.
Publicerad
Att Mari-Ann Krantz får fortsatt förtroende som ordförande är tämligen säkert. Annars vill valberedningen föryngra och byta ut halva styrelsen.
En viktig fråga på kongressen blir rekryteringen av nya medlemmar. De senaste två åren har Sifs trend med obruten tillväxt vänt. Tappet är cirka 6 000 medlemmar. Samtidigt har det blivit svårare att hitta frivilliga som vill engagera sig fackligt i företagen. Sedan 1990 har antalet förtroendevalda minskat med 25 procent. Närmare en tredjedel av klubbordförandena är 55 år eller äldre.
Medlemstappet kan till en del förklaras med nerdragningar inom industrin och pensionsavgångar. En annan orsak är att alltför få klubbar tar kontakt med nyanställda och erbjuder dem att bli medlem. Det talas ibland om brist på civilkurage. Sifs klubbföreträdare känner sig inte riktigt hemma bland alla unga utexaminerade akademiker. Det finns stora arbetsplatser där det knappt går att hitta Sifexpeditionen. Den är oskyltad och undangömd bakom Metalls rum.
Om inte rekrytering blir en självklar del av den fackliga aktiviteten, måste medlemsavgifterna höjas ännu mer än vad som nu föreslås. Eller också kommer verksamhet och service att bli lidande. Ett tips till klubbarna skulle kunna vara att ta efter fackförbundet Handel og Kontors exempel i Norge. När tyska lågpriskedjan Lidl etablerade sig där kom man överens med företagsledningen om att ny personal ska få information från facket och en inträdesblankett i samma kuvert som anställningskontraktet.
Ett annat problem i Sif är att antalet klubbar också sjunker. Nästan varannan medlem har ingen klubb på arbetsplatsen. Det minskar de anställdas inflytande.
För att stärka de lokala förtroendevalda och bilda fler klubbar satsar förbundet 85 miljoner i ett pågående tvåårsprojekt. Det handlar också om att ge större mandat åt arbetsplatsombuden i företag utan klubb.
Kongressen kommer att behandla en motion från Sif Borås om "fackligt körkort" för lokala företrädare och en motion från fyra avdelningar om inrättande av "utvecklingsklubbar" med begränsat förhandlingsmandat. Bägge motionerna vill bädda för nöjdare medlemmar genom att höja kompetensen hos deras företrädare.
En stadgeändring som förbundsstyrelsen vill driva igenom kan bli en het potatis på kongressen. De Sifanställdas egna fackliga ombud ska inte längre vara ledamöter med rösträtt i förbunds- och avdelningsstyrelserna. De ska i stället kallas till styrelsemötena och kunna få en avvikande mening antecknad i protokollet. Som motiv till förändringen uppges att Sif är en ideell organisation, inte en bolagsstyrelse. Den ordning som hittills gällt i förbundet anses också ge de anställdas representanter ett för stort inflytande.
Ändringen av personalrepresentanternas roll är en intern demokratisk fråga. Men vilken signal skickar Sif till omvärlden? Genom att ta ifrån fackets företrädare deras rösträtt anpassar sig förbundet till förhållandena i Saco och distanserar sig från TCO-förbund som HTF, SKTF, ST och Finansförbundet. De senare ger sina anställda det inflytande i högsta ledningen som även Sifanställda haft till dags dato.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.