En viktig fråga på kongressen blir rekryteringen av nya medlemmar. De senaste två åren har Sifs trend med obruten tillväxt vänt. Tappet är cirka 6 000 medlemmar. Samtidigt har det blivit svårare att hitta frivilliga som vill engagera sig fackligt i företagen. Sedan 1990 har antalet förtroendevalda minskat med 25 procent. Närmare en tredjedel av klubbordförandena är 55 år eller äldre.
Medlemstappet kan till en del förklaras med nerdragningar inom industrin och pensionsavgångar. En annan orsak är att alltför få klubbar tar kontakt med nyanställda och erbjuder dem att bli medlem. Det talas ibland om brist på civilkurage. Sifs klubbföreträdare känner sig inte riktigt hemma bland alla unga utexaminerade akademiker. Det finns stora arbetsplatser där det knappt går att hitta Sifexpeditionen. Den är oskyltad och undangömd bakom Metalls rum.
Om inte rekrytering blir en självklar del av den fackliga aktiviteten, måste medlemsavgifterna höjas ännu mer än vad som nu föreslås. Eller också kommer verksamhet och service att bli lidande. Ett tips till klubbarna skulle kunna vara att ta efter fackförbundet Handel og Kontors exempel i Norge. När tyska lågpriskedjan Lidl etablerade sig där kom man överens med företagsledningen om att ny personal ska få information från facket och en inträdesblankett i samma kuvert som anställningskontraktet.
Ett annat problem i Sif är att antalet klubbar också sjunker. Nästan varannan medlem har ingen klubb på arbetsplatsen. Det minskar de anställdas inflytande.
För att stärka de lokala förtroendevalda och bilda fler klubbar satsar förbundet 85 miljoner i ett pågående tvåårsprojekt. Det handlar också om att ge större mandat åt arbetsplatsombuden i företag utan klubb.
Kongressen kommer att behandla en motion från Sif Borås om "fackligt körkort" för lokala företrädare och en motion från fyra avdelningar om inrättande av "utvecklingsklubbar" med begränsat förhandlingsmandat. Bägge motionerna vill bädda för nöjdare medlemmar genom att höja kompetensen hos deras företrädare.
En stadgeändring som förbundsstyrelsen vill driva igenom kan bli en het potatis på kongressen. De Sifanställdas egna fackliga ombud ska inte längre vara ledamöter med rösträtt i förbunds- och avdelningsstyrelserna. De ska i stället kallas till styrelsemötena och kunna få en avvikande mening antecknad i protokollet. Som motiv till förändringen uppges att Sif är en ideell organisation, inte en bolagsstyrelse. Den ordning som hittills gällt i förbundet anses också ge de anställdas representanter ett för stort inflytande.
Ändringen av personalrepresentanternas roll är en intern demokratisk fråga. Men vilken signal skickar Sif till omvärlden? Genom att ta ifrån fackets företrädare deras rösträtt anpassar sig förbundet till förhållandena i Saco och distanserar sig från TCO-förbund som HTF, SKTF, ST och Finansförbundet. De senare ger sina anställda det inflytande i högsta ledningen som även Sifanställda haft till dags dato.
BJÖRN ÖIJER