- En sak det visar är att skattesystemet numera är anpassat till cheferna. Före skatteomläggningen var deras löner inte alls i den här ligan, säger Gösta Karlsson som tror att de stora löneskillnaderna kan leda till misstroende från de anställdas sida.
- Det finns en risk att vd:arna tappar greppet om hur det ser ut i samhället, som när de talar om återhållsamhet.
Gösta Karlsson påpekar också det underliga i att svenska vd:ar tjänar mer än exempelvis chefer för tyska, franska och brittiska bolag.
- De bolagen är ofta större, det borde betyda att vd:ns ansvar är större. Cheferna själva brukar hävda att det stora ansvaret är ett skäl för den höga lönen.
Det är knappast heller så att vinsterna i de svenska bolagen skulle vara större än andras och därför ge anledning till högre löner, enligt Gösta Karlsson som tycker att det är dags för facket att titta på hur en lönepolicy för vd:arna kan se ut.
Enligt Svenskt Näringslivs chefekonom Stefan Fölster är Dagens industris uppgift om att de svenska vd-lönerna är bland de högsta i världen "överraskande och förmodligen felaktig". I en kommentar hävdar han att medellönen för en svensk vd ligger på cirka 30 000 kronor i månaden. Att enbart titta på de största företagen ger en skev bild av det svenska näringslivet, skriver Fölster: "Det vore mycket glädjande om fler än några få toppchefer i etablerade storföretag hade internationellt sett konkurrenskraftiga löner. Det gynnar alla".
NIKLAS HALLSTEDT