Krantz vill dock inte förespråka någon "kapplöpning i skattesamordning".
- De nationella parlamenten och regeringarna måste ha ett avgörande inflytande över de nationella skatterna. Men det krävs mycket större öppenhet om de nationella skattesystemen, globalt och inom EU i synnerhet, sa Mari-Ann Krantz och syftade bland annat på Irland där skattesatsen är förhandlingsbar.
Utgångspunkten för resonemanget är att samarbete om öppenhet krävs för att finansiera välfärdssystemen. En urholkning av välfärdssystemen skulle kunna leda till att förtroendet för dem minskar, därmed skulle demokratin kunna vara i fara.
Bolagsskattens betydelse för konkurrensen är en het fråga i EU. Tysklands dryga 38 procent och Sveriges 28 ställs mot Slovakiens 19 procent, Ungerns 16 procent, Irlands 12,5 och Cyperns 10. Utifrån att skattesatserna ger länderna möjlighet att konkurrera om lokalisering av produktion diskuteras detta inom EMF.
I Sifs förbundsstyrelse pågår en diskussion i frågan i syfte att motverka social dumpning. Hittills har man försökt att påverka EU-kommissionens kartläggning av skattesystemen för att få en ökad genomskinlighet.
CHRISTINA SWAHN