Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

500 jobb i fara på Kubal

Om inte aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall får ett långsiktigt elkontrakt med Vattenfall kan företaget tvingas lägga ned, anser ledningen.<br />
Publicerad
Att producera aluminium, det råmaterial som används till att framställa exempelvis förpackningar och byggmaterial, är oerhört energislukande.
- Grovt räknat kan man säga att vi står för 1 procent av Sveriges totala elkonsumtion. Om elpriset går upp med ett öre per kilowattimme innebär det en merkostnad på cirka 18 miljoner för oss, säger Sifklubbens ordförande Per Lang.
Fram till slutet av 2007 har man ett långsiktigt elkontrakt med statliga Vattenfall. Men i de diskussioner om en förnyelse av kontraktet som hittills förts har energijätten inte varit intresserad av ett liknande avtal.
Eftersom företaget samtidigt väntar krav på nya miljöinvesteringar anser sig ledningen vara i en omöjlig situation.
- Vi kan inte investera innan vi vet vad elpriset blir. Vi kommer att behöva göra en miljöinvestering på runt 200 miljoner kronor. Om vi beslutar att göra den så dröjer det ett och ett halvt år innan den är klar, säger Kubals vd Anders Nilsson.
- Om vårt elavtal då samtidigt löper ut så riskerar vi att drabbas av stora merkostnader för elen. Det klarar vi inte. Vi måste ha långsiktigt stabila kontrakt för att klara driften.
Anders Nilsson är besviken på regeringen.
- På socialdemokraternas extra stämma i våras lovade man att den svenska industrin skulle stöttas med konkurrenskraftiga elpriser. Vi sa yippie! Nu kan jobben räddas.
- Men det där löftet har vi inte sett röken av ännu. Någonstans på vägen har det fallit bort eftersom Näringsdepartementet inte verkar ha gett Vattenfall ett sådant direktiv.
Anders Nilsson har nu fått styrelsens uppdrag att utreda vad ett bevarande av verksamheten alternativt olika stora nedskärningar skulle innebära. Om verksamheten läggs ner förlorar 500 jobben.
- Självklart känner vi en oro. Många på Sifsidan har jobbat här länge och är i 40- till 50-års åldern, säger Sifklubbens ordförande Per Lang.
Kubal är Sveriges enda producent av aluminium och Västernorrlands största metallindustri. Företaget ägs av det schweiziska Glencore International.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.