- Hög arbetslöshet gör att antalet som slås ut ökar, säger LO:s ungdomsombudsman Johan Ingelskog.
Sedan 1990 har antalet unga arbetslösa ökat kraftigt. När den på 1990-talet var hög bland unga kvinnor är den i dag hög bland unga män. Till det kommer stora regionala skillnader. Gävleborg har med 9,7 procent det största antalet arbetslösa ungdomar i åldern 18-24 år. Stockholm ligger lägst på 3,3 procent.
- En av de åtgärder som behövs är ett pendlingsstöd, från Gävleborg tar det högst en timme till Mälardalen, säger Johan Ingelskog.
LO vill också att antalet platser i aktivitetsgarantin ökar till 15 000 och att antalet platser på arbetsmarknadsutbildningar ökar till 25 000 per år.
Samtidigt pekar man på att antalet tillfälliga anställningar ökat markant de senaste tio åren och då särskilt bland unga kvinnor.
- Det är en mytbildning att unga vill ha lösa anställningsformer. Våra undersökningar visar att 90 procent vill ha fast anställning, säger Johan Ingelskog.
Även antalet unga med deltidsanställningar visar en tydlig ökning.
- Två tredjedelar av dem som har deltid vill ha heltid. Deltid gör att unga kvinnor halkar efter i lönestatistiken. Vem vågar bilda familj och skaffa barn när man har en otrygg anställning? säger Johan Ingelskog.
Ungas situation på arbetsmarknaden avspeglas enligt LO i ohälsotalen som stiger mest bland unga kvinnor.
- De är otrygga på jobbet, känner sig stressade men har svårt att driva arbetsmiljöfrågorna. De blir trötta och slitna för att de inte vågar ta rast när de har en projektanställning, säger Johan Ingelskog och syftar på Riksförsäkringsverkets undersökning utifrån vilken det hävdats att unga sjukskriver sig för att de är trötta.
För att förändra situationen vill LO ha förbättrade yrkesförberedande program och att kommunerna tar ett större ansvar för ungdomar till dess att de fyllt 20.
CHRISTINA SWAHN