GM ville att denna tävlan skulle ske i tysthet. Men facken såg till att den hamnade på löpsedlarna. Sif som har 1 300 medlemmar på Saab spelade en viktig roll i offentliggörandet och i de kontakter som tidigt togs med regeringen.
Både opelfabriken i Rüsselsheim och Saabs i Trollhättan är olönsamma. Men media utnämnde raskt den större och modernare anläggningen i Tyskland till vinnare - trots att lönerna är högre där. GM skulle aldrig våga lägga ner Adam Opels fabrik, menade branschskribenter.
Näringsminister Leif Pagrotsky har lovat att regeringen ska arbeta för att Sverige ska vinna det som närmast kan beskrivas som en landskamp i fotboll. Han talar om satsningar på infrastruktur (motorväg) och utbildning. Det är bra. Det ökar chanserna. Men facken inser att det här inte får bli en tävlan som leder till den enes död. GM försökte redan 2001 spela ut bilfabriker mot varandra i Tyskland, Belgien och England men tvingades backa efter fackliga aktioner.
Bättre tillfälle att testa internationell facklig solidaritet gives inte. Metalls kongress i september blev samlingsplats för ordförandena i Sif, Metall och CF. Tillsammans med gästtalaren Reinhard Kuhlmann, generalsekreterare i Europeiska metallarbetarefederationen EMF med sex miljoner medlemmar, tog de ett uttalande som också har förankrats hos tyska IG Metall. Facken gör klart att någon dumpning av löner och anställningsvillkor inte accepteras.
Den fackliga fronten protesterar mot att GM varken förhandlat eller presenterat någon affärsmässig strategi för bilproduktionen i Europa. Reinhard Kuhlmann, som själv kör Saab och sitter i Opels styrelse, tycker att GM:s bilmodeller i dag "kannibaliserar" på varann. Fler unika modeller måste tas fram. Facken påminner också om det s k Olympiaavtalet 2001 där GM förbundit sig att inte avveckla någon produktionsort. Nu kräver man att koncernens europeiska företagsråd aktiveras. Gränsöverskridande samtal och överenskommelser på den nivån är nödvändiga.
Ett orosmoment är de tyska arbetsgivarnas löften om jobbgarantier mot att de anställda går upp i arbetstid. Sådana avtal har träffats på Daimler-Chrysler, är på gång inom Volkswagen och förhandlingar väntas även på Opel. Det skulle stärka Rüsselsheims position och möjligen kunna försvaga den fackliga enheten.
Målet måste vara bibehållen produktion på båda orterna. Flyttas monteringen av Saab-modellerna utomlands måste GM utnyttja Trollhättans kapacitet och kunnande till annat, och då räcker det inte med småskaligt byggande av någon lyxbil. Även utveckling måste säkras i Sverige. Sifs strategichef Nils-Åke Carlsson har lånats ut som löntagarkonsult för att stötta fackklubbarna i deras arbete med att bidra till lönsamhet. Ytterligare ett skift och konjunkturanpassad arbetstid kan vara vägar att gå.
BJÖRN ÖIJER