Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Nära en fjärdedel går från Ericsson Microwave

500 anställda vid Ericsson Microwave i Göteborg och Mölndal har beslutat lämna företaget sedan de erbjudits hjälp att göra något annat.<br />- Det är ungefär dubbelt så många som vi räknat med, säger Sifklubbens ordförande Mats Hagman.<br />
Publicerad
Förra hösten ansåg företagsledningen att man måste dra ned på personal då man hade för få beställningar, främst från det svenska försvaret. Chefer fick gå en coachningsutbildning och talade sedan med alla medarbetare.
- De frågade vad man ville göra i framtiden, om man kunde tänka sig ett alternativ eller så, berättar Mats Hagman.
Alla erbjöds ett tolv månader långt "kompetensväxlingsprogram" med full lön under tiden, alternativt sex eller tolv månaders avgångsvederlag. Programmet gick ut på att hitta ett annat jobb med hjälp av Empower, Antenn eller Trygghetsrådet.
De anställda kunde bestämma sig fram till den 27 augusti. Att det då visade sig att så många av de totalt 2 100 anställda nappat på erbjudandet kom som en överraskning, också för Mats Hagman.
- Från början tyckte vi att ungefär hälften skulle räcka. Men ingen har blivit nekad. Men det är ju ofta slumpen som avgör var man hamnar och många såg väl en chans att göra något annat.
- Den som bestämt sig brukar ju ändå försvinna senare och då var det nog bättre att dra ned med lite för många nu och sedan ha möjlighet att nyanställa. Utgångspunkten har hela tiden varit vad medarbetarna själva vill göra.
Men helt problemfritt har det inte varit.
- Från fackligt håll var vi oroliga för att folk skulle känna sig utpekade eller tvingade. Därför uppmanade vi alla att kontakta oss direkt om de kände så. Dessbättre var det bara så i några enstaka fall och oftast handlade det om missförstånd som kunde klaras ut, säger Mats Hagman.
Drygt 400 valde att gå med i programmet. En del gick in i det tidigt i våras, andra har ännu inte gjort det. Programmet är inte avslutat förrän i slutet av nästa år. Ett trettiotal av dem som valt bort programmet har fått jobb inom andra enheter av Ericsson.
Mats Hagman ser nu liksom företagsledningen ljust på framtiden.
- Det antal som slutat har varit lagom för att vi ska hamna i balans. Och en fördel med försvarsindustrin är att vi har långa åtaganden.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.