Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Prövade Flextronicsanställda välkomnar svensk ägare

Efter sex neddragningar och en försäljning känner de tidigare Flextronicsanställda i Vaggeryd hopp inför framtiden.<br />- Det är bra att ett svenskt företag tagit över, säger <br />Sifklubbens ordförande Bernt Wikstrand.
Publicerad
- Det har varit mycket tråkigheter, många som jobbat i över trettio år har tvingats gå.
När Flextronics köpte företaget 2000 var huvuddelen av produktionen tillverkning av inomhusskåp till Ericssons GSM-stationer.
- Men sedan Flextronics började flytta över en mängd produktion till sina fabriker i Polen för några år sedan har det gått dåligt för oss, säger Bernt Wikstrand.
I dag tillverkar man mest plåtdetaljer till bland annat bensinpumpar och bygger bankomater och kaffemaskiner. Sedan 2001 har cirka 1 400 förlorat jobben.
I samband med att elektronikföretaget sålde den största delen av verksamheten till det svenska företaget Aros Quality Group för drygt en vecka sedan, varslades ytterligare 98 anställda.
- Förhandlingarna är nu slutförda och åter igen måste folk som jobbat väldigt länge och alltid skött sina uppgifter gå. Vi har inte helt kunnat följa turordningslistan då arbetsgivaren bestämmer vilken kompetens som ska finnas kvar, säger Bernt Wikstrand.
- Och kraven på formell kompetens har blivit allt hårdare. Ju färre som är kvar desto större kompetenskrav har Flextronics ställt. Men vi har aldrig gått med på någon avtalsturlista. Vi vill inte ta ifrån de uppsagda rätten att gå vidare. Och i några fall har man också fått till något slags uppgörelse.
När Aros Quality Group köpte företaget hade det varit till salu i ett halvår.
- Det har varit en långdragen process där vi befunnit oss i ett vakuum. Vi visste att alternativet till en försäljning var en nedläggning. Så nu känner vi oss ändå lättade, säger Bernt Wikstrand.
- Det känns också bra att vi fått en svensk ägare som också fysiskt kan vara här.
Kvar efter den aktuella neddragningen blir 175 anställda. Som mest fanns ett 80-tal Sifmedlemmar på företaget, snart återstår bara 19. Klubbstyrelsen består i dag endast av Bernt Wikstrand och kassören.
Aros Quality Group, med huvudkontoret i Västerås, har ett tiotal fabriker i Sverige plus ett par i Kina och Bulgarien för enklare produktion.

ANITA TÄPP






Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.