Tanken var att de 350 miljoner kronorna skulle räcka i minst tio år. I dag kan man konstatera att om stödet betalas ut i nuvarande takt så kommer det att räcka mycket längre än så.
Vid årsskiftet hade endast drygt 6 700 ansökningar beviljats och stiftelsen hade förbrukat knappt 32 miljoner kronor.
- En stiftelse har krav som innebär att en viss del av kapitalet och avkastningen måste utbetalas varje år. Annars går en del bort i skatt, säger Ulf Sjöberg, ledamot i studiestiftelsens styrelse.
I dag kan man få upp till 2 625 kronor per termin till kurslitteratur, maximalt 10 500 kronor under studietiden. I villkoren ingår att man måste ha varit medlem i minst tre år.
För att fler ska få möjlighet att söka stödet pågår nu diskussioner i styrelsen om förslag till förändringar. Förslaget läggs tidigast fram för Sifs förbundsstyrelse i december.
Aktuella förändringar är att det kanske ska räcka med att man varit medlem i ett år för att vara berättigad till stödet och att den som varit studerandemedlem ska vara det redan första dagen som yrkesverksam.
- Ett annat förslag är att stödet ska räknas upp med index varje år och att man ska kunna räkna in kåravgiften och kursavgiften med maximalt 500 kronor per termin, säger Ulf Sjöberg.
Förändringarna kan tidigast träda i kraft i januari nästa år.
ANITA TÄPP