Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Oklar lag gör det svårt att upptäcka orättvisa löner

Lönekartläggning ska ske i samverkan. Men jämställdhetslagen ger inga klara besked om hur det ska ske. Därför upptäcks inte alltid orättvisa kvinnolöner.<br />
Publicerad
Trots att lagen säger att kvinnor och män ska ha lika lön för likvärdigt arbete tjänade kvinnorna i Sif 2 175 kronor mindre per månad i förfjol. Ett skäl till att klyftan inte minskar kan vara att samarbetet mellan fack och arbetsgivare brister.
- Det finns en vaghet i lagen om hur samverkan ska ske, riktlinjer saknas, säger Sifs jurist Helena Hedlund som är projektledare för Sifs lönekartläggningsprojekt.
Att jämställdhetslagen saknar regler för samverkan gynnar inte syftet med lagen. Det konstaterar Eberhard Stüber, JämO, och Susanne Fransson, högskolan i Trollhättan/Uddevalla i Arbetsmarknad & Arbetsliv. Men en skärpning av lagstiftningen avvisas.
Problemen kan i stället undanröjas om de lokala parterna avtalar om vilka som ska utföra lönekartläggningen, tidsramar, antal samverkanstillfällen och hur handlingsplanen för jämställda löner ska påverka den vanliga löneöversynen.
Självsanering anses nödvändig. som ett gott exempel framhålls Verkstadsavtalet och den gemensamma arbetsgrupp som ska underlätta det lokala arbetet med lönekartläggningar.
Vid årsskiftet beräknas Sifs projekt med sex anställda vara i gång.
- Vi ska ge råd och hjälp till klubbarna för att hjälpa dem med lönekartläggningar, säger Helena Hedlund.
Verkstadsavtalet anser hon vara ett steg på vägen, om det behövs ytterligare regler får framtiden visa.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.