Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Växande utflyttning av tjänster till Indien

Flera stora svenska företag har redan lagt IT, boknings- och banktjänster i Indien. På tur står marknadsundersökningar, finansiella och tekniska analyser för IT, telekom, bioteknik och läkemedel.
Publicerad
- 1,6 miljoner jobb kan flytta från Europa till Indien under perioden 2003-2010, det hävdar Parajeet Patel på Evalueserve Nordic AB som deltog vid Exportrådets seminarium om outsourcing.
Electrolux är ett av de företag som samlat koncernens IT-tjänster i Indien.
- Det är billigare, snabbare, flexiblare, modernare och kvaliteten är högre, säger Roger Taylor från Electrolux.
Kostnaderna avgjorde när nystartade Awardit valde att lägga utvecklingen av kundkorts- och lojalitetsprogram i Indien.
- Vi hade inte funnits kvar om vi valt ett svenskt konsultföretag. Nu hamnade vi på en fjärdedel av utvecklingskostnaden och sparade minst 10 miljoner, säger vd Niklas Lundqvist.
I Indien finns 650 000 IT-proffs som är redo att jobba utomlands och 176 000 nya ingenjörer utexamineras varje år, enligt Michael Wadner från Tata Consultancy Services som i dag har sex kunder i Sverige.
Enda hotet tycks vara Kina, men där ses språket fortfarande som en barriär. Indien står sig även i konkurrens med de nya EU-länderna där arbetskraftskostnaderna är en tiondel av de svenska.
De senaste åren har vart tredje större svenskt företag outsourcat verksamhet, enligt Svenskt Näringsliv.
- Mellan femtio- och sextiotusen arbetstillfällen har påverkats, nyetableringar har gjort att 250 000 jobb lagts utomlands, säger Per Juth från Svenskt Näringsliv.
Men trots den kvalificerade kunskap som indiska företag vill visa prov på hävdar Per Juth att det hittills främst varit de enkla tjänsterna som outsourcats.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.