Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifordförande tror på Saabs konkurrenskraft

GM:s tillverkning av mellanklassbilar i Europa ska koncentreras till en ort. Det kan betyda slutet för Saab i Trollhättan. Sifs klubbordförande Lars Johansson är optimistisk.<br />- Vi är bäst lämpade att ta produktionen.<br />
Publicerad
Det är när de nya modellerna av Saab 9-3 och Opel Vectra ska börja tillverkas som GM planerar att lägga produktionen på ett och samma ställe. I dag delas den mellan Trollhättan och tyska Rüsselsheim.
Alltsedan GM tog över Saab har de anställda levt med vetskapen om att de går en osäker framtid till mötes. Men aldrig tidigare har det varit så tydligt uttryckt som nu. Vid en muntlig informationsträff förklarade GM Europas ledning att valet står mellan de båda orterna, och att beslut ska fattas det första kvartalet nästa år. Fram till dess pågår alltså en tävling där vinnaren får nyinvesteringar och nyanställningar. Många tror i dag att Trollhättan kommer att förlora striden, inte minst med tanke på att Rüsselheim är födelseort för det betydligt större Opel, och att GM redan har en mycket stor utvecklingsavdelning där.
I går, torsdag, skickade fackklubbarna på Saab Automobile ut ett gemensamt uttalande. Där förklarar man att de anställda nu måste övertyga ledningen om Trollhättans förträfflighet.
- Vi måste få GM att förstå att vi är bäst lämpade att ta produktionen. Det vore det mest rationella, effektiva och konkurrenskraftiga beslutet. Sett ur ett företagsekonomiskt perspektiv, säger Lars Johansson, Sifklubbens ordförande.
Skulle Trollhättanfabriken dra vinstlotten krävs nyinvesteringar, eftersom man i dag inte kan producera de volymer det är tal om.
Skulle GM:s beslut vara att lägga produktionen i Rüsselsheim påverkar det 6 300 anställda och ytterligare tusentals underleverantörer.
- Inget har sagts om vad som händer den fabrik som inte får tillverkningen av mellanklassbilarna. Det kan ju bli fråga om annan produktion, det vet vi inte.
Under hösten ska effektivitet, kvalitet och kapacitet mätas. Respektive fabrik ska presentera planer över hur man planerar för en större produktion och hur investeringar ska göras i så fall.
- Det är Trollhättans framtid som står på spel. Nu kanske man tar i lite extra för att säkra kvalitet och leveranssäkerhet. Men vi mäts dagligen annars också, säger Lars Johansson.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.