Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fackens arbetssätt minskar inflytande vid fusioner

När företag genomför internationella fusioner förlitar sig facket för mycket på nationell lagstiftning. Därmed går de miste om inflytande, visar en studie som forskare på Handelshögskolan i Stockholm gjort.
Publicerad
Peter Hyllman och Oskar Gunnarsson har undersökt hur facken vid 14 fusionerande företag har agerat. Studien visar att inflytandet ofta minskar, och att det beror på att facken inte samarbetar över nationsgränserna.
- Man verkar övertygad om att det sätt man alltid har arbetat på är det enda rätta sättet, säger Peter Hyllman.
När företag från olika länder ska slås samman tenderar facken att bevaka det egna landets intressen. Distansen ökar då till medlemmarna och det uppstår lätt en motsättning mellan de anställdas intressen och företagets.
Svenska koncernfack litar för mycket på den svenska medbestämmandelagen, anser Peter Hyllman.
- När man fusionerar över nationsgränserna gäller även andra lagar. Bolagsrepresentation är till exempel en rättighet nästan bara i Sverige.
Nordea framhålls däremot som ett gott exempel på hur facken kan arbeta vid fusioner.
- Där har man samarbetat ingående. Man satte sig ned från början och diskuterade vad man ville uppnå, och försökte att arbeta som ett fack. Man ville ta tillvara de fackliga rättigheterna i alla länder.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.