Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

SIF prövar etiken i tobaksaktier

Publicerad

SIF prövar etiken i tobaksaktier

SIF äger aktier för över 100 miljoner kronor i tobaksbolaget Swedish Match. Mycket talar för att de snart är till salu. Hårdare etiska krav på fackets aktieaffärer är orsaken.
- Tobak är en helt och hållet negativ produkt, säger SIF:s ekonomichef Rolf Lundqvist.

Redan i maj tyckte Rolf Lundqvist, i en intervju för siftidningen, att innehavet i Swedish Match var tveksamt. Sedan dess har TCO antagit etiska riktlinjer för fackets kapitalplaceringar. Reglerna manar till återhållsamhet när det gäller företag som producerar alkohol eller tobak.
SIF organiserar tjänstemännen på Swedish Match.
- Frågan är därför känslig. Men vad är det för samhällsnytta med tobak? Produkten åstadkommer inget gott, inga fördelar. Att en del tycker om att röka väger lätt mot hälsoaspekten. Människor insjuknar och dör, säger Rolf Lundqvist som trots sitt eget ställningstagande ser fram mot en fri diskussion i förbundsstyrelsen.
SIF-styrelsen har frågan uppe på sitt decembermöte. Då avgörs om förbundet ska sälja sina drygt fyra miljoner aktier i Swedish Match. De har ett marknadsvärde på 115 miljoner kronor. SIF har ytterligare 30 miljoner placerade hos tobaksföretaget i räntebärande papper.
Rolf Lundqvist tror inte det blir något problem för SIF att införliva TCO:s etiska riktlinjer i placeringsreglementet. Förbundet driver redan att SPP bör ta hänsyn till internationella arbetsorganisationen ILO:s konventioner i placeringarna av pensionskapitalet. Andra delar av TCO-rekommendationen tar upp att fackets pengar inte ska satsas i företag som saknar eller motarbetar kollektivavtal.
- Det är svårt för en facklig organisation att gynna såna företag. Problemet uppstår när vi ska handla datorer och datasystem. Där saknas ibland kollektivavtal.
Företag inom data-, IT- och konsultbranschen kör ofta utan kollektivavtal. SIF har förvärvat 80 000 aktier i Scandinavian PC Systems, marknadsvärde 7 miljoner, utan kännedom om att företaget inte har kollektivavtal. Av SIF:s centralt administrerade tillgångar på 6,5 miljarder kronor utgör aktier 61 procent. Värdet av de största svenska innehaven är Ericsson - 472 miljoner, Astra - 331 miljoner, Handelsbanken - 230 miljoner och Volvo - 160 miljoner. Största utländska placering är Nokia - 68 miljoner. Uppgifterna avser 30 september.

BJÖRN ÖIJER © SIF-tidningen 1998

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.