Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Forskare sågar arrangerade nätverk

Efter fyra års nätverkande med LO-förbunden har Tommy Nilsson, docent på Arbetslivsinstitutet sin bild klar: - Vi slänger in en massa pengar på arrangerade nätverk, men vad ger de egentligen? Det finns alldeles för många goddagspiltar i den här branschen.
Publicerad
LO:s kongress 1996 ledde till självrannsakan i organisationen. Man talade mycket om det goda och utvecklande arbetet. Men facket självt var i stora delar kvar i den gamla förhandlingskulturen. I samarbete med Arbetslivsinstitutet startade man nätverk bland de förtroendevalda. Tommy Nilsson ledde projektet.
- Tanken var att man genom erfarenhetsbyte skulle förbättra sin förändringskompetens. Det var 200 förtroendevalda i ett 20-tal nätverk i hela Sverige.
Deltagarna själva gav nätverket gott betyg. De upplevde att de utvecklades och hade stort utbyte av sina kollegor.
- Det tvivlar jag inte på. Men frågan är vilken betydelse det fick på arbetsplatsen, säger Tommy Nilsson.
Efter projektets avslutande har han omvärderat hela nätverksprocessen.
- Från början var jag positiv, sedan var jag både positiv och negativ. Nu
är jag mest kritisk till externt finansierade arrangerade nätverk. De som
förespråkar arrangerade nätverk exemplifierar ofta med organiskt framväxta
nätverk, och det är en helt annan sak.
Ofta nämns samarbetet mellan småföretag i norra Italien när man ska ge goda exempel.
- Men de har hållit på sedan 1500-talet!
Skillnaden mellan arrangerade nätverk och organiska är att de förstnämnda bildas utifrån en idé och får externa medel. Krystat, hävdar Tommy Nilsson.
- Jag var med och försökte starta ett nätverk i Nässjöregionen bland trämanufakturister, som tillverkar bland annat möbler. Det var omöjligt. Manufakturisterna var så avundsjuka och misstänksamma att de inte kunde släppa ifrån sig en enda idé. I Gnosjö har man nätverk så det visslar om det. Och det är bara ett stycke skog emellan.
Efter att LO-projektet avslutades levde bara fyra av de cirka 20 nätverken kvar. De hade dessutom ändrat inriktning och arbetade inte längre utifrån kompetensfrågor.
- Det föll ihop som ett korthus. Troligen spelar externa medel en avgörande roll för de här nätverken, säger Tommy Nilsson.
För den som ändå vill starta ett arrangerat nätverk har Tommy Nilsson några råd:
- Man ska först och främst ta reda på vad man vill ha ut av det. Sedan ska man fundera över vad alternativet är. Vill man ha trevligt och har pengar över kan nätverk vara en bra idé, säger han.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.