Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Ericsson kan bli utan chips

I september ska tyska Infineon lägga ned i Kista. Men redan den sista juli har de Ericssonanställda som hyrs in rätt att gå över i omställningsprogrammet, vilket kan betyda att Ericsson efter sommaren står utan mikrochips till sina telefoner.
Publicerad
Ericsson har runt 250 anställda i bolaget Micro Components. Sedan augusti 2002 arbetar de för teknikföretaget Infineon.
Redan vid försäljningen visste de anställda att dagarna var räknade för företaget. I februari 2003 varslades samtliga anställda. Men slutdatumet har skjutits upp gång på gång. Nu har de tröttnat.
- Vi har en konflikt i begynnande skede. Jag satt i möte i går och förklarade hur personalen mår. Folk har sin yrkesstolthet, de vill avsluta projektet snyggt, med flaggan i topp. Men eftersom slutet bara skjuts upp är det många som mår dåligt, säger Per Björklind, Sifklubbens ordförande.
Det första slutdatumet var i december. Med hjälp av stanna kvar-bonus lyckades man behålla majoriteten av personalen. När datumet flyttades fram fick Sifklubben sin arbetsgivare att lova att personalen skulle ha rätt att gå över i omställningsprojektet för Ericssonuppsagda när det fanns ett nytt slutdatum. Det blev den 31 juli. När nu Infineon återigen vill förlänga produktionstiden till sista september är det många som ändå tänker lämna företaget redan i juli.
- Det är traumatiskt för många att bli av med jobbet. Men människor mår inte bra av att inte veta vad som kommer att hända, säger Per Björklind.
Länge hoppades de anställda på fortsatt verksamhet men i ny regi. Ett konsortium med bland annat Vinnova lade fram propåer till Infineon, som då inte längre ville sälja utrustningen.
- Folk blir förbannade. Man slår undan fötterna på konsortiet och en fortsättning i Kista. Det finns ingen annan sådan här tillverkning i Sverige. Var ska studenterna på våra högskolor då applicera sina kunskaper? Kompetensen kommer att försvinna, förmodligen utomlands.
I förra veckan hölls ett stormöte som de anställda lämnade i protest mot företagets behandling.
- Den hövlighet vi har visat har vi inte fått tillbaka. Framför allt vill vi ha en fortsättning i Kista. I andra hand måste företaget göra en gest så att folk känner sig uppskattade. En officiell ursäkt är ett minimum, säger Per Björklind.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.