Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Krav på att Sif agerar mot utflyttning av jobb

Då många Sifmedlemmars arbetsuppgifter riskerar att flyttas till utlandet måste förbundet utarbeta strategier och rutiner för hur man ska agera. Det kräver Martin Linder, Sifklubbens ordförande på Volvo AB i Göteborg, i en motion till Sifs kongress.
Publicerad
- Det känns som om Sif har tagits på sängen. Den här utvecklingen har gått snabbt och förbundet verkar inte ha någon strategi för hur man ska förhålla sig till saken, säger Martin Linder.
I motionen pekar han på att många företag är i färd med att lägga ut allt mer av utvecklingsarbete och affärsprocesser, som ekonomiadministration och IT, till lågkostnadsländerna.
- Hos oss exempelvis har man redan lagt ut delar av IT-verksamheten och delar av ekonomiadministrationen till Indien och Polen.
Förbundet måste fundera över hur man kan minimera konsekvenserna för medlemmarna, anser han.
- Kanske borde vi exempelvis göra egna beräkningar på vad man tjänar på att lägga ut verksamhet, som kan bli en motvikt till glädjekalkyler som affärskonsulter kan presentera.
I motionen framhåller Martin Linder även att det blivit allt vanligare att personer från lågkostnadsländer arbetar i Sverige och att Sif inte heller i det fallet verkar ha några rutiner för hur man ska agera.
Som tänkbar förebild nämner han Metall, som bland annat sett till att centralt få ta del av alla ansökningar om arbetstillstånd och kräver att personerna omfattas av kollektivavtal.
Martin Linder hoppas nu att kongressen ser till att outsourcing och dess konsekvenser hamnar högt upp på Sifs agenda och att man skjuter till resurser så att förbundet kan ta itu med problematiken på allvar.

ANITA TÄPP




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.