Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

IBM drar ned på 17 orter

IBM Service Delivery, den enhet som har hand om företags IT-service, ska koncentreras till Kista och Västerås. 145 personer berörs av beslutet.
Publicerad
Sedan januari har fackklubbarna på IBM suttit i förhandlingar med företaget. Anledningen är att IBM vill omorganisera, bland annat för att spara pengar.
- Min uppfattning är att man gör det här av två olika skäl. Dels är det en kostnadsbesparing. Dels är det ett strategiskt beslut. På många orter har IBM haft personal från två olika avdelningar som gjort i stort sett samma sak, säger Marina Åman, Sifklubbens ordförande.
Företaget har beslutat att koncentrera den verksamhet som sysslar med IT-service åt företag som valt att outsourca de delarna till IBM till Kista och Västerås. Det innebär att man drar ned på 17 platser.
- Det är svårt nu att säga hur det kommer att slå. Det har lagts ett antal varsel. Bestörtningen är ganska stor hos många. Man anser att det är ett kulturskifte i IBM. Företaget har inte sagt upp på grund av arbetsbrist tidigare, utom för några år sedan i Gislaved, och förra året i Östersund. Men det sågs som isolerade företeelser, som har varit tydligt avgränsade. Skillnaden nu är att flera orter drabbas, och flera delar av organisationen, säger Marina Åman.
Hon tror att det kan komma att bli fråga om en del omplaceringar. De närmsta veckorna har fack och företag förhandlingar i princip dagligen.
- Vi har ifrågasatt i stort sett varenda beslut. Men i grund och botten kan vi se behovet av kostnadsbesparingar. Vi tycker bara inte att det här är rätt sätt. Jag förstår inte varför alla människor måste sitta i Stockholm och Västerås.
Till viss del tror Marina Åman att det är politiskt beslut, fattat av Europaledningen, som vill ha verksamhet på ett färre antal orter. Några nyanställningar i Västerås och Kista tror hon inte att det blir fråga om.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.