Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Avgångsvederlag nollade sjukpenningen

När Christer Berggren slutat på VB Autobatterier gick han till arbetsförmedlingen. Men eftersom han hade ett avgångsvederlag blev han inte inskriven. Något som ledde till att han miste sjukpenningen.
Publicerad
Efter en dom i Regeringsrätten måste den som blir arbetslös anmäla sig på arbetsförmedlingen inom tre månader för att få behålla rätten till sjukpenning.
Några dagar efter att Christer Berggren slutat sitt arbete gick han till arbetsförmedlingen i Mullsjö. Där fick han veta att han skulle återkomma ett drygt år senare när avgångsvederlaget var slut. Då hade han rätt till a-kassa.
- Jag lät mig nöjas. Går man till en statlig myndighet som arbetsförmedlingen så ska de kunna reglerna, säger Christer Berggren.
Han har arbetat sedan 1965, från 1975 som säljare på VB Autobatterier och kört 4 000-5 000 mil om året i sydvästra Sverige. Ett jobb som gav mycket, men efter en ny ledning i företaget förändrades förutsättningarna. De sista två åren var tunga. I omgångar var Christer Berggren sjukskriven. Läkaren rådde honom göra något åt arbetssituationen och 55 år gammal sa Christer Berggren upp sig hösten 2002. Av arbetsgivaren fick han ett avgångsvederlag på 465 000 kronor vilket motsvarade 15 månadslöner.
När han blev sjukskriven igen hösten 2003 upptäckte han att försäkringskassan nollat hans sjukpenninggrundande inkomst, SGI, eftersom han inte var anmäld som arbetssökande.
Arbetsförmedlingens agerande ifrågasätts av Sifs ombudsman Elisabeth Milton-Svensson.
- Det är inte rimligt att den enskilde ska bli klämd mellan olika system. Han var ändå på arbetsförmedlingen, det är frågan om han inte kan betraktas som inskriven då, säger hon.
Till det lägger hon en moralisk aspekt:
- Om en arbetsgivare betalat en dryg årslön, sociala avgifter och skatt har de gjort rätt för sig gentemot samhället. Varför ska då SGI:n bli nollad?
När Christer Berggren tog upp saken med arbetsförmedlingen fick han svaret att det var en vikarie i receptionen.
- Det var första gången i mitt liv som jag var arbetslös, då förväntade jag mig ett professionellt råd, säger han.
Av Sif och LO-TCO Rättsskydd har han fått hjälp att överklaga försäkringskassans beslut till länsrätten. Utifrån att Christer Berggren i fjol arbetat fyra månader på Autotillbehör Meca AB i Jönköping och kommer att arbeta ytterligare två månader där i sommar hävdas att han ska få rätt till sjukpenning igen.
- Det ska räcka att man haft för avsikt att jobba i minst sex månader, säger Claes Jansson enhetschef för försäkringsrätt på LO-TCO Rättsskydd.
Om man blir sjuk två dagar efter att man börjat en fast anställning är det inget problem att få sjukpenning. Men problem uppstår för dem som har kortare tillfälliga anställningar, konstaterar han.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.