Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Vild strejk gav besked om nedläggning av Sandviks glasbruk

Sympatin hos sifarna var stor när glasarbetarna gick ut i vild strejk på Sandvik och Kosta i Småland. Flera var beredda att delta för att få besked om ryktena att Orrefors Kosta Bodas ledning vill outsourca produktionen. I dag kom beskedet. Sandvik läggs ner.
Publicerad

Koncernledningen för Orrefors Kosta Boda meddelar att Sandviks glasbruk i småländska Hovmantorp läggs ned. Omkring 140 anställda berörs, hälften lovas fortsatt arbete på Orrefors, Kosta, Åfors och Boda. Sifklubbens ordförande Marita Måård är uppgiven.
Tidigare var flera sifare beredda att gå ut i strejk för att visa sympati. Den beredskapen finns fortfarande tror hon.
- Sifklubben skulle aldrig uppmana medlemmarna att gå ut i vild strejk. Men många är ändå beredda att göra det, säger Marita Måård.
Ryktena tog fart förra lördagen då vd:n berättat för Smålandstidningarna om planer på att outsourca produktionen. Snart gick rykten om nedläggning av servisglasbruket Sandvik där bland annat glasen till Nobelservisen blåses.
- Det är olyckligt när rykten tar fart. Det hade varit bättre om vi fått informationen först, säger Marita Måård.
Outsourcing till glasbruk i Tjeckien, Slovakien och Kina är något som många fasar för.
- Alla är oroliga för att jobben ska försvinna. Bruket är hjärtat, därför drabbas hela samhället, säger Marita Måård.
Glaskoncernen visade ett minus på 52 miljoner i fjol, även i år befarar ledningen ett minus.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.