- Det gör att försäkringskassorna försöker klubba igenom ärenden fortare, men det går ut över våra medlemmar, säger Sifs chefsjurist Katri Linna.
Försäkringskassorna är skyldiga att göra en individuell utredning i varje arbetsskadeärende.
Men om ett ärende behöver kompletteras med läkarutlåtande är det svårt att få anstånd. Den erfarenheten har även LO-TCO Rättsskydd.
- Det ett irritationsmoment att lägga ner tid på att motivera varför anstånd behövs i stället för att lägga tiden på utredning, säger Claes Jansson, enhetschef för försäkringsrätt på LO-TCO Rättsskydd.
Enligt Riksförsäkringsverket ska försäkringskassorna svara för ett tillförlitligt underlag. Bevisbördan ska inte flyttas över på den enskilde. Men det sker ändå enligt Claes Jansson.
- Försäkringskassorna lägger över på den enskilde att ta fram en utredning om sin arbetsskada. Det är svårt om man inte företräds av facket eller ett ombud. Därför måste man säga ifrån att man inte kan fylla i blanketten och kräva att försäkringskassan kommer ut till arbetsplatsen och tittar, säger Claes Jansson som anser att försäkringskassorna brister i sin utredningsskyldighet.
Om inte ärendet är komplett påverkar det bedömningen även i nästa instans.
- Det kan vara svårt att vända skutan vid ett överklagande om försäkringsläkaren sagt att det inte är en arbetsskada, säger Claes Jansson som erfarit att domarna inom samma länsrätt inte heller har samma praxis för att bevilja anstånd.
CHRISTINA SWAHN